Barometer: Fortsat færre selskaber får revideret årsregnskabet

Digital SignaturStadig flere danske selskaber fravælger at få revideret deres årsregnskab. Til trods for det har langt de fleste selskaber fået en erklæring fra revisor. Dermed har flere selskaber taget revisors øvrige erklæringer om årsregnskabet til sig.

Revision, udvidet gennemgang, review eller assistance. Det er de fire muligheder, virksomhederne har, hvis de vil have en erklæring fra revisor om regnskabet. Revisors kernekompetencer og forretning har generelt været kædet sammen med regnskabet og især revisionen af det. Men de seneste års udvikling i omfanget af de forskellige erklæringer kan betyde, at revisor må gøre sig gældende på nye forretningsområder og måder at hjælpe kunderne.

Mere end 252.000 selskaber har indleveret et regnskab fra 2016 til Erhvervsstyrelsen. FSR – danske revisorer har på baggrund af data for regnskaberne leveret af Experian undersøgt omfanget af erklæringer om regnskaberne for 2016.

42 procent af de offentliggjorte regnskaber var blevet revideret, svarende til 105.734 regnskaber. Selskaberne i regnskabsklasse B kan vælge at få en udvidet gennemgang af regnskabet i stedet for den mere omfattende revision. Det valgte 11 procent af selskaberne at få, svarende til 29.263 selskaber. Selskaberne, der ikke er underlagt revisionspligten, kan alternativt vælge at få et review af regnskabet, assistance med at opstille regnskabet eller helt at fravælge en erklæring fra revisor. To procent af selskaberne, svarende til 5.144 selskaber, fik foretaget et review af regnskabet, mens 29 procent fik assistance med opstillingen af regnskabet, svarende til 72.572 selskaber. Endelig havde 16 procent af selskaberne, svarende til 39.950 selskaber, helt fravalgt en erklæring fra revisor.

I 2006 blev det for første gang muligt at fravælge revisionen for en lang række selskaber. Men fravalget af revision har først for alvor taget fart de seneste år. Siden 2013-regnskaberne har der været et stort fald i antallet af selskaber, som har fået revision af regnskabet. Blandt 2016-regnskaberne havde cirka 50.000 færre fået revision af regnskabet end blandt 2013-regnskaberne, hvilket er et fald på 32 procent. Og det er på trods af, at der var omkring 37.000 flere selskaber, der afleverede et regnskab for 2016. Omvendt har flere selskaber valgt at få enten assistance, review eller udvidet gennemgang. Især assistancer med opstillingen af regnskabet har oplevet en stor fremgang. Blandt 2013-regnskaberne indeholdt 24.088 regnskaber en assistance-erklæring, mens det var 72.572 regnskaber blandt 2016-regnskaberne, altså en stigning på mere end 200 procent.

Samlet set giver udviklingen en indikation af, at der er pres på revisorbranchens kerneydelse. Derfor kan det være nødvendigt at finde nye forretningsområder og nye måder at hjælpe kunderne på, hvis revisor fortsat vil fastholde forretningen og være virksomhedernes foretrukne rådgiver.

Kontakt