EUs sortliste over skattely er opdateret

Faglig nyhedEUs finansministre har i dag afholdt Rådsmøde, hvor de blandt andet blev enige om at opdatere EUs sortliste over skattely

Skat

Danmarks finansminister, Kristian Jensen, har i dag deltaget i Rådsmøde i EU, hvor EUs finansministre var enige om at opdatere EUs sortliste over skattely lande.

EUs sortliste over skattely tæller nu 15 lande, der ikke efterlever centrale standarder og kriterier om skattegennemsigtighed, fair beskatning og deltagelse i internationale forpligtelser om informationsudveksling. Formålet med sortlisten er at fremme god skattepraksis blandt ikke-samarbejdsvillige tredjelande.

Det er EUs ønske, at sortlisten synliggør i bred offentlighed, at disse udvalgte lande ikke spiller efter reglerne. Når et land er sortlistet, kan de enkelte EU-lande iværksætte defensive foranstaltninger over for landene. Formålet med de defensive foranstaltninger er at lægge yderligere pres på tredjelande, der ikke efterlever kriterierne, gennem konkrete tiltag. Der er to typer af defensive foranstaltninger, både skattemæssige og ikke-skattemæssige foranstaltninger, der kan tages i brug over for landene på sortlisten.

Yderligere 34 lande er fortsat på en fælles EU-observationsliste, indtil de har efterlevet de tilsagn, som landene har aftalt med EU. De fleste lande skal efterleve deres tilsagn inden udgangen af 2019.

Udover opdateringen af sortlisten er EU-landene også blevet enige om endnu et gennemsigtighedskriterium, som landene fremadrettet skal efterleve, for at undgå sortlistning. Det indebærer, at landene skal implementere afrapportering af land-for-land-oplysninger. Og der ventes senere tilføjet yderligere et nyt kriterium, som indebærer, at tredjelande skal udveksle oplysninger om selskabers ejerskabsforhold.

Man er også blevet enige om at undersøge skattepraksis i endnu flere lande end de 92 lande, som man allerede har undersøgt.

De nye kriterier og den geografiske udvidelse skal yderligere understøtte kampen mod skatteundgåelse.

De 15 lande er:
Amerikansk Samoa, Amerikanske Jomfruøer, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Forenede Arabiske Emirater, Guam, Marshall Øerne, Oman, Samoa, Trinidad og Tobago samt Vanuatu.