Danske virksomheder skal betale danske afgifter, når der købes billigt over grænsen

Faglig nyhedVirksomheder risikerer en stor regning, hvis man begiver sig over grænsen for at købe billige varer. Dermed kan de ansattes julegave eller julefrokostens drikkevarer hurtigt blive en dyr fornøjelse.

Skat

November og december er kendt for firmaets julefrokost og tilsvarende julegaver. Men det kan være dyrt, hvis du søger til udlandet for at købe billigere ind.

Har virksomheden ingen punktafgiftsregistrering og køber man julegaver til ansatte – som vin eller chokolade – når man er i fx Tyskland, skal der betales punktafgifter fra første vare.

Bliver man standset med varerne ved grænsen, kan købet, udover opkrævning af den manglende danske afgift, medføre en bøde for at købe afgiftspligtige varer i udlandet uden registrering og uden at have betalt afgiften på forhånd. Der vil typisk gives en ordensbøde på 10.000 kr. pr. punktafgiftslov (fx chokolade 10.000 kr. og vin 10.000 kr.)

Det samme gælder, hvis man overvejer at købe billige sodavand og øl. Her gælder der yderligere det, at er der tale om pantpligtige emballager (øl, sodavand), hvorfor varerne vil blive beslaglagt, og der vil også her kunne gives en bøde pga. manglende tilmelding og registrering hos Dansk Retursystem A/S – her er bøden 5.000 kr. pr. overtrædelse.