Den funky styrelse

Om revisorRevision

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kontrollerer mindre end én procent af 200.000 årsregnskaber, selv om virksomhederne begår tusindvis af lovovertrædelser hvert år, skriver Nordjyske Stiftstidende.
Det lave antal kontroller betyder, at regnskaber, hvor revisor i sin påtegning har gjort opmærksom på lovovertrædelser, ofte går uset gennem styrelsen.

Juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet vurderer, at styrelsen fokuserer for meget på service og for lidt på kontrol.
”Det er uhyre sjældent, at styrelsen reagerer på en påtegning fra en revisor i forbindelse med indsendelse af årsregnskabet. En påtegning, hvor der både kan stå, at der er optaget ulovligt aktionærlån og andre overtrædelser inden for selskabslovgivningen,” siger Lars Bo Langsted.

Også Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR) savner mere respons fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.
”Det er ærgerligt, at styrelsen generelt ikke reagerer, når en revisor klart har givet en supplerende oplysning om ulovligheder - for eksempel om ulovlige aktionærlån eller manglende indberetning af moms og skat. Det skal også ses i lyset af, at revisoren risikerer at blive straffet, hvis han ikke har beskrevet de her oplysninger. Der er en ret omfattende kontrol af revisorer fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsens side,” siger Jannik Bay, direktør i FSR.