Priserne eksploderet på HD-uddannelser

Uddannelse

150 procent – så meget er en HD-uddannelse i Aalborg steget i pris siden 2005, og det er næsten ti gange så meget som inflationen. Det viser en analyse fra FSR – danske revisorer og erhvervsorganisationen Dansk Erhverv. Begge organisationer er stærkt bekymrede, mens den værste prissynder, skriver Børsen.

Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR – danske revisorer, er rystet over de store prisstigninger på HD-uddannelserne og har svært ved at se argumenterne.

”Vi oplever, at fagligheden er under pres og ser ingen forbedringer i uddannelsen, der kan retfærdiggøre de prisstigninger, vi har set de seneste år. Flere af vore revisionsfirmaer overvejer i dag nøje, om de skal sende folk på efteruddannelse,” siger han.

Analysen viser, at alle fire HD-uddannelsesinstitutioner i Danmark har hævet priserne på HD markant i forhold til niveauet for 2005/06. I dag koster en samlet HD-uddannelse minimum 90.000 kr., mens den billigste i 2005/2006 kostede 36.000 kr. Den dyreste HD-uddannelse udbydes i dag af CBS og koster over 100.000 kr.

De store prisstigninger i HD-uddannelsen fordyrer erhvervslivets uddannelsesindsats og begrænser på sigt erhvervslivets muligheder for at uddanne og efteruddanne sine medarbejdere. HD-studiet er i øvrigt et af de studier, hvor samspillet og videndelingen mellem universitetsverdenen og erhvervslivet fungerer bedst.

FSR – danske revisorer og Dansk Erhverv foreslår derfor, at det fremover kun gøres muligt at hæve priserne, så det følger niveauet for pris- og lønudviklingen.