Revisorer afslører ulovlige aktionærlån for milliarder

FSR - danske revisorerRevision

Antallet af danske virksomhedsejere, der i strid med loven låner af firmakontoen til at finansiere deres privatforbrug, er langt større end hidtil antaget. Det afslører den første kortlægning nogensinde, som de danske revisorers forening, FSR – danske revisorer, har fået Experian til at foretage på baggrund af oplysninger i små 200.000 reviderede regnskaber, skriver Børsen.

Hele 15.657 af de danske virksomheder, der har afleveret et revideret regnskab for 2010, svarende til 8,1 pct. har lånt penge ud til virksomhedens ejere eller direktører. I første halvår af 2011 fandt myndighederne ulovlige aktionærlån for 220 mio. kr. hos 110 virksomheder, og hvis det tal er repræsentativt for resten, svarer det til, at der er blevet lånt mere end 30 mia. kr. ud til virksomhedernes ejere, direktører eller familiemedlemmer.

”Det er overraskende mange i lyset af, at lånene netop er ulovlige, og det viser, at der er et behov for at sætte fokus på området, både fra myndighedernes side og fra politisk hold,” siger adm. direktør Charlotte Jepsen fra FSR.

Tallene står i skærende kontrast til, at kontrolmyndigheden Erhvervs- og Selskabsstyrelsen på trods af et øget politisk fokus i 2011 kun har opdaget og sendt omkring 300 sager om ulovlige aktionærlån til bagmandspolitiet.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen sendte i 2010 80 sager til bagmandspolitiet mod 35 året før, og styrelsen har nu som mål årligt at sende mindst 100 sager til bagmandspolitiet. Det er denne myndighed, der har til opgave at slå ned på de ulovlige aktionærlån. Men styrelsen har aldrig systematisk gennemgået revisoranmærkningerne i de godt 200.000 reviderede regnskaber for at få kortlagt omfanget.

Øvrige omtale: DR.DK, BUSINESS.DK, BØRSEN ONLINE, DR RADIOAVISEN, RADIO24SYV NYHEDER, Markedsføring Online