65.400 danske selskaber har underskud

NyhedTrods en økonomi i slæbegear leverer to ud af tre danske selskaber et overskud eller et rundt nul i 2015. Det er første gang siden 2008, at mindre end hvert tredje danske selskab har underskud, men den positive udvikling er bremset op i løbet af 2015.

AnalyseFSR - danske revisorer

Klik for større udgave af grafikken

Næsten 136.000 danske selskaber har afleveret et regnskab med et overskud eller et rundt nul i 2015. Det viser en ny analyse fra Experian og FSR – danske revisorer.

”I 2015 fik over 2 ud af 3 danske selskaber et overskud. Det er det højeste niveau i syv år. Men selvom der er bedring at spore ude blandt virksomheder, så er tempoet taget noget ud af den positive økonomiske udvikling, fordi der ikke har været meget fremgang at spore i andet halvår af 2015. Billedligt talt ser vi virksomhederne slæbe og arbejde sig fra underskud til overskud, fordi konjunkturerne i øjeblikket ikke rigtigt er med dem,” siger erhvervspolitisk direktør hos FSR – danske revisorer, Tom Vile Jensen.

Fortsat mange selskaber med underskud
32,5 pct. svarende til 65.400 selskaber kører med underskud. I forhold til 2014 er andelen af selskaber med underskud faldet med 1,3 pct.point.

”De seneste to år har vi set små fald i andelen af selskaber med underskud. Det er positivt, men der er fortsat langt til før-kriseniveauet, hvor under 30 procent af selskaberne havde underskud. For at bryde grænsen på 30 procent, skal vi se et stærkere økonomisk ryk ude i virksomhederne. Senest vi så et stort ryk var fra 2013 til 2014, hvor andelen af virksomheder med et underskud faldt med 6,1 pct. point mod de 1,3 i 2015.”

De mindste selskaber har det sværest
Faldet i andelen af selskaber med underskud går igen på tværs af de fleste brancher.
Byggeri og anlæg er den branche, hvor faldet er størst. Mens landbruget er den branche, som har oplevet den største stigning i andelen af selskaber med underskud.

”Udover forskelle på tværs af brancher er der også markant forskel på andelen med underskud i forhold til selskabernes størrelse. Andelen med underskud er klart størst hos enkeltmandsvirksomhederne – næsten 35 procent, mens virksomheder med over 50 ansatte ligger under 20 procent. Den fordeling understreger en udfordring. Nemlig at vi har svært ved for alvor at få gang i væksten hos de mindre virksomheder, der udgør vækstlaget i dansk erhvervsliv,” siger Tom Vile Jensen og uddyber:

”Skal vi styrke dansk økonomi, skal der komme stærkere impulser fra virksomhederne. Derfor havde det været positivt, hvis der var mere markante tegn på fremgang hos de mindre virksomheder.”

Nationalbankens og Finansministeriet nedjusterede i december da også deres forventninger til væksten i den samlede danske økonomi. Her i februar har de økonomiske vismænd ligeledes nedjusteret deres vækstskøn.

Læs hele analysen

Kontakt

 • Tom Vile Jensen

  Direktør

  3369 1051
  M: 4193 3151
 • Jakob Holm

  Chefkonsulent

  3369 1069
  4193 3169