20. september 2018

Nyheder og pressemeddelelser Nyheder

10 år efter finanskrisen er dansk erhvervsliv stærkt men stadig ikke helt på samme niveau som i 2008

De danske virksomheder blev hårdt ramt af finanskrisen, hvor næsten hver anden kørte med underskud, da finanskrisen var på sit højeste. 10 år senere er andelen med underskud faldet men stadig højere end før krisen. Selskaberne har fået styr på bundlinjen, men ikke i samme grad øget soliditeten.


Billede af Anders Lau

Anders Lau Pressechef
nyn@sfe.qx 4193 9147



10 år der gået siden Lehman Brothers krakkede i september 2008 og satte gang i de kædereaktioner, der blev til finanskrisen i både USA, Danmark og resten af verden. I Danmark blev mange virksomheder, foruden den finansielle sektor, hård ramt. Værst var det i april 2010, hvor næsten hvert andet dansk selskab kørte med underskud.

”På to år fra 2. kvartal 2008 til 2. kvartal 2010 steg antallet af virksomheder med underskud fra 28 til 47 pct. og satte gang i en bølge af konkurser. Siden da er bundlinjerne rundt om i danske erhvervsliv blevet forbedret løbende, men selv i dag, 10 år efter krisens start, er der en større andel af virksomhederne der har underskud end i 2008. På de fleste måder er krisen stort set et afsluttet kapitel, men der er altså stadig 32 pct. af virksomhederne, der leverer røde tal på bundlinjen”, siger erhvervspolitisk direktør i FSR – danske revisorer Tom Vile Jensen.

Siden 2. kvartal 2010 har der været en nedadgående trend og dermed en lavere andel af selskaber med underskud. På nuværende tidspunkt er andelen faldet med godt 15 procentpoint til 32 pct.

Mens andelen af selskaber med underskud er faldet relativt meget og næsten er nede på samme niveau som før krisen, er det ikke gået nær så meget fremad, når man ser på andelen med angrebet egenkapital. Andelen med angrebet egenkapital steg under krisen fra 20 til 28 pct., men er siden blot faldet til 24,6 pct. og ligger dermed stadig et stykke fra niveau for finanskrisen.

”Det relativt store fald i andelen af selskaber med underskud indikerer, at selskaberne har fået bedre styr på bundlinjen og har skabt bedre resultater end under krisen. Modsat viser det lavere fald i andelen af selskaber med angrebet egenkapital, at selskaberne måske ikke i samme grad har formået at øge soliditeten”, siger Tom Vile Jensen.

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber