Et forsinket regnskab kan fortælle om økonomiske udfordringer

NyhedLeverandører og långivere skal i disse dage være opmærksomme på selskaber, der afleverer regnskab mere end 14 dage for sent. De har typisk en dårligere risikovurdering og flere anmærkninger fra revisor, viser nye data fra FSR – danske revisorer

AnalyseRegnskab

For sent afleverede regnskaber:
Fordeling af selskabernes risikovurderinger
Klik for større billede

Den 31. maj havde omkring 175.000 selskaber frist for at aflevere deres årsregnskab for 2017. To uger efter fristen manglede over 17.000 selskaber fortsat at indsende deres regnskab.

”Der er god grund til at være opmærksom på, om et selskab har afleveret sit regnskab for sent. Tager vi udgangspunkt i de selskaber, som sidste år afleverede mere end 14 dage for sent, kan vi se, at de typisk har en højere risikovurdering og flere anmærkninger fra revisor. Det bør leverandører og långivere være opmærksomme på,” siger erhvervspolitisk direktør hos FSR – danske revisorer, Tom Vile Jensen.

Data om sidste års regnskaber fra kreditvurderingsbureauet Experian viser, at blandt alle selskaber havde 32% risikovurderingen høj eller meget høj. Hos de selskaber, som afleverede mere end 14 dage for sent, havde 48% risikovurderingen høj eller meget høj.

Hos de selskaber, som havde en erklæring med sikkerhed fra en revisor, havde 28% af de selskaber, som afleverede mere end 14 dage for sent, mindst en anmærkning fra revisor om eksempelvis problemer med fortsat drift fra revisor.
Det er mere end dobbelt så mange, som andelen blandt alle danske selskaber, hvor 11% havde mindst én anmærkning fra revisor.

”Samlet fortæller tallene, at der er en tendens til, at et for sent indleveret regnskab hænger sammen med større økonomisk usikkerhed hos et selskab. Derfor kan det give god mening, at slå et selskab op på cvr.dk og se, hvornår seneste regnskab er indleveret. Her skal man selvfølgelig huske, at der kan være gode grunde til, at regnskabet er blevet forsinket. Så en tilgang kunne være at tage fat i selskabet og spørge til regnskabet, inden man aflyser alle aftaler. Og det er jo gratis at bruge cvr.dk, så de minutter er godt givet ud,” siger Tom Vile Jensen.

Selskabshygiejne gennem tvangsopløsninger
Danske selskaber skal senest fem måneder efter afslutningen af deres regnskabsåret indberette deres årsrapport til Erhvervsstyrelsen. De børsnoterede har dog max fire måneder.

Når en årsrapport ikke er afleveret til tiden, sender Erhvervsstyrelsen et rykkerbrev med en frist, der skal overholdes, hvis man vil undgå bøder. Reagerer selskaberne slet ikke på rykkerbrevet, bliver de i sidste ende sendt til tvangsopløsning. Det sker for et par tusinde selskaber årligt.

”Tvangsopløsningerne sker efter nuværende praksis cirka 1 år efter, at regnskabet skulle være afleveret. Derudover er der en række selskaber, som går konkurs efter fristen, og dermed heller ikke afleverer et regnskab. De tvangsopløste og konkursramte indgår ikke i vores tal, da de aldrig får indleveret et regnskab. En tvangsopløsning kommer dog næppe som følge af en sund drift, hvilket understreger, at det kan betale sig at tjekke, om et selskab fortsat - flere måneder efter fristen - mangler at indsende sit regnskab,” siger Tom Vile Jensen.

Se alle tallene omkring de for sent afleverede regnskaber:

Læs mere om konsekvenserne ved overskridelse af regnskabsfristen:

Kontakt

 • Tom Vile Jensen

  Direktør

  3369 1051
  M: 4193 3151
 • Jakob Holm

  Chefkonsulent

  3369 1069
  4193 3169
 • Sara Sayk

  SMV-chef, registreret revisor, cand.merc.aud.

  3369 1029
  4193 3129

Virksomhedsindblik

FSR - indblik: Hvad skriver revisor i rgnskabet og hvilken sikkerhed er der for regnskabsoplysningerne

Slå danske selskaber op og få svar på, hvilken sikkerhed der er for oplysningerne i et regnskab og se om revisor her givet anmærkninger i seneste regnskab.

Redskabet giver også et overblik over, hvordan et selskabet klarer sig i forhold til andre selskaber.

Prøv det her:
Virksomhedsindblik