01. august 2017

Nyheder og pressemeddelelser Pressemeddelelse

Nul-virksomheder pumper antallet af konkurser op

Selv efter et fald på 20 procent i forhold til sidste år ligger antallet af konkurser fortsat højt. Tallet er drevet op af en stigning i konkurser i virksomheder uden aktivitet, viser ny analyse fra eStatistik og FSR – danske revisorer.


Anders Lau nyn@sfe.qx



I andet kvartal 2017 blev 1.292 virksomheder erklæret konkurs. Det er 20 procent færre end i andet kvartal 2016. I et historisk perspektiv er det seneste konkurskvartal dog fortsat på et højt niveau.

Det høje konkurstal skyldes de såkaldte nulvirksomheder. Af de 1.292 konkursramte virksomheder var kun 542 virksomheder økonomisk aktive inden konkursen, viser ny undersøgelse fra eStatistik og FSR – danske revisorer.

Graf

”Ser vi alene på de aktive virksomheder – altså virksomheder med ansatte eller en omsætning over 1 million kroner, så er antallet af konkurser faldet støt over det seneste år. Men tager vi nul-virksomhederne med i billedet, ser det anderledes ud. Her ramte det samlede antal konkurser i andet kvartal 2016 det højeste antal konkurser i noget andet kvartal siden 2010,” siger erhvervspolitisk direktør hos FSR – danske revisorer, Tom Vile Jensen.

De konkursramte virksomheder i andet kvartal 2017 havde en samlet omsætning i året inden konkursen på 3,6 milliarder kroner. Omsætningen i nulvirksomhederne var 37 millioner kroner, svarende til 1 procent.
For de aktive virksomheder er antallet af konkurser faldet på tværs af næsten alle brancher. Det er gode nyheder, og det afspejler, at dansk erhvervsliv er inde i en positiv tendens, vurderer man hos FSR – danske revisorer.

23 procent færre konkurser hos aktive virksomheder

De 542 aktive virksomheder, som gik konkurs i andet kvartal 2017, er 162 færre i sammenligning med andet kvartal 2016. Denne udvikling er på brancheniveau blandt andet drevet af landbruget og bygge-anlæg, der i forhold til sidste år har reduceret konkurstallet i aktive virksomheder kraftigt.

”I forhold til sidste år har landbruget præsteret et relativt stort fald på 42 procent i antallet af konkurser. Den udvikling bryder en ellers kedelig tendens for branchen, der de senere år har oplevet en større stigning i konkurstallet. Den positive udvikling er dog ikke nok til at knække kurven for den hårdt prøvede branche. Selv inklusiv faldet i dette kvartal, har landbruget siden 2009 oplevet en samlet stigning i antallet af konkurser i aktive virksomheder på hele 123 procent,” siger direktør i eStatistik Kent Nielsen.

Ses der alene på det seneste år er ’Information og kommunikation’, ’Transport’ og ’Handel’ de eneste brancher, hvor antallet af konkurser i aktive virksomheder er steget - dog kun med 13 konkurser i alt. Handel er med 137 konkurser den branche, som stod for flest konkurser hos aktive virksomheder i andet kvartal af 2017.

Læs hele analysen

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber