Slut med iværksætterselskaberne – tæt ved 60.000 stiftet

PressemeddelelseIværksætterselskaberne er blevet populære de sidste fem år, men selskaberne har ikke givet den ønskede effekt på iværksætteriet og på samfundsøkonomien. Antallet af tvangsopløsninger og risikoen for skattesvig er til gengæld steget, viser nye tal fra FSR – danske revisorer. Revisorerne bakker derfor op om Regeringen og Dansk Folkeparti, der vil afskaffe virksomhedsformen

RegnskabSMV

Der er stiftet tæt ved 60.000 iværksætterselskaber, men kun en lille del har formået at skabe et overskud. En ny analyse fra FSR – danske revisorer viser at, det gennemsnitlige overskud i IVS'erne er på 43.000 kr., mens det for anpartsselskaber stiftet i samme periode er 11 gange højere. Aktieselskabernes overskud er hele 65 gange så højt.

Så selvom der har været et lille positivt bidrag til samfundsøkonomien fra iværksætterselskaberne, står det ikke mål med de negative effekter, som er fulgt med iværksætterselskaberne. En tredjedel af iværksætterselskaberne er således under opløsning eller er allerede opløst, heraf størstedelen ved tvangsopløsning.

Andel af ophørte og inaktive selskaber (pct.), 2014-2018

Anm.: Figuren indeholder selskaber, der enten er opløst eller underløsning fx ved konkurs, tvangsopløsning, betalingserklæring mv.

Kilde: Experian og FSR-beregninger

Direktør i FSR – danske revisorer Tom Vile Jensen mener, at det som udgangspunkt skal være let at stifte et selskab, men hæfter sig ved, at der har været betydelige udfordringer med virksomhedsformen:

”Det er simpelthen blevet for let at stifte et selskab og der er ingen konsekvens af et mislykket erhvervseventyr for den enkelte iværksætter. Når det ikke forventes, at iværksætteren lægger hånden på kogepladen, så sker det heller ikke i mange tilfælde”, siger Tom Vile Jensen.

Skifteretternes omkostninger i forbindelse med det stigende antal tvangsopløsninger er steget.

”Det beskedne bidrag til økonomien står ikke på mål med statens stigende omkostninger til tvangsopløsninger. For slet ikke at tale om den store skattegæld, der er opbygget i selskaberne på meget kort tid”, siger Tom Vile Jensen.

Lettelser på selskabs- og regnskabsområdet i de seneste år har givet en åbning til at anvende selskaberne mod hensigten og i nogle tilfælde direkte anvende dem til snyd og svindel.

”Man kunne godt have ønsket sig en anden udvej for iværksætterselskaberne, men når man gentagende gange lemper revisionspligten, kun stiller krav om kapital på 1 kr. og derudover er tilbageholdende med yderligere kontrol og dokumentation, så er der desværre ikke mange andre løsninger. Vi bakker derfor op om flertallet i Folketinget, som ønsker at afvikle IVS-ordningen, for der er ikke mange andre valgmuligheder,” siger Tom Vile Jensen afslutningsvis.

Download analysen

Kontakt

 • Tom Vile Jensen

  Direktør

  3369 1051
  M: 4193 3151
 • Anders Lau

  Kommunikations- og analysechef - presse og public affairs

  3369 1047
  4193 3147