Rabat til skattesnydere som melder sig selv

PressemeddelelseDer bliver midlertidigt mulighed for rabat på straffen til skattesnydere med hemmelige konti i udlandet, hvis de melder sig selv. Det er konsekvensen af et lovforslag, som Folketinget behandler i øjeblikket.

SkatFSR - danske revisorer

Danske skatteydere, der gemmer penge for de danske skattemyndigheder i f.eks. Schweiz, kan måske helt undgå fængselsstraf og få en klækkelig rabat på bødestraffen, hvis de melder sig selv.
I et lovforslag, som forventes vedtaget den 8. maj, lægger skatteministeren op til en midlertidig ”amnesti” til skattesnyderne.

”Strafnedsættelsen består i, at bøden for skatteunddragelsen kun bliver på 60% af de skatter eller afgifter, skattesnyderen burde have betalt til Danmark og ingen frihedsstraf. Har man unddraget for 1 million kroner, vil bøden kun blive på 600.000 kroner, og når den og den manglende skat er betalt, er tavlen ren. Normalt er bøden på 100%, og skattesnyderen risikerer fængselsstraf,” forklarer skattekonsulent i FSR – danske revisorer, Mette Bøgh Larsen.

Vedtages lovforslaget i sin nuværende form, kan personer med penge og værdier gemt i udlandet få strafnedsættelsen, hvis de melder sig selv i perioden 1. juli 2012 - 30. juni 2013.

”Datoen forekommer uhensigtsmæssig”, bemærker Mette Bøgh Larsen og uddyber:

”Lovforslaget skal vedtages 8. maj 2012, men ønsker en skattesnyder at melde sig selv, er han nødt til at vente til 1. juli? Og der er store dele af SKAT i øvrigt gået på sommerferie. Mon ikke SKAT’s medarbejdere gerne vil have oplysningerne så tidligt som muligt, mens skatteydere med sort samvittighed nok gerne vil af med oplysningerne snarest muligt? I stedet efterlades alle i et tomrum.”

Hun opfordrer til, at lovforslaget vedtages med en ikrafttrædelsesdato, der svarer til vedtagelsesdatoen.
 
Uden ”amnesti” slår SKAT’s hammer hårdt
Melder man ikke sig selv, og bliver skattesnydet i stedet opdaget af SKAT, så falder hammeren.

”Har en person bevidst snydt det danske skattevæsen for over 250.000 kroner, kan resultatet blive op til 8 års fængsel. Herudover skal man betale hele den unddragne skat plus en bøde på samme beløb. Har man snydt for 1 million, bliver regningen til SKAT altså på 2 millioner plus fængselsstraffen,” siger Mette Bøgh Larsen.

Muligheden for amnesti vil udelukkende gælde værdier, der er gemt i banker og lignende, hvor SKAT ikke kan få oplysningerne ved selv at spørge. Altså typisk lande med bankhemmelighed eller skattelylande, hvor Danmark enten efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten er afskåret fra at få oplysninger, eller lande som Danmark ikke har aftale med om udveksling af oplysninger. Et eksempel på et sådant land er Schweiz.

Ikke mulighed for at lurepasse
Samtidig er det en forudsætning for at få amnesti, at man ikke i forvejen er i SKAT’s søgelys. Ordningen kan dermed ikke bruges til at skære toppen af straffen, hvis man allerede er blevet opdaget.
 
”Man kan ikke opnå amnesti, hvis SKAT har opdaget én først. Og når man melder sig, skal man aflægge fuld tilståelse og hjælpe SKAT med at sikre, at pengene kommer til beskatning. Og man skal betale den manglende skat, når man får besked på det. Det går ikke at vente,” siger Mette Bøgh Larsen.
 
Lovforslaget skal til 2. behandling i Folketinget den 3. maj. Går forslaget igennem 2. behandlingen, kan det endeligt vedtages ved den planlagte 3. behandling den 8. maj.

Kontakt

 • Mette Bøgh Larsen

  Skattechef - cand.merc.jur.

  4193 3197
 • Jakob Holm

  Chefkonsulent

  3369 1069
  4193 3169