Advokater vil ikke indberette aggressiv skatterådgivning

DebatBørsen, 23. august 2019

FSR i medierneVirksomhedsret

Nedenstående debat af Tom Vile Jensen, direktør hos FSR - danske revisorer er oprindeligt bragt i Børsen. Læs debatten hos Børsen (abonnementsområde).

Advokaterne vil ikke være forpligtede til at indberette de aggressive skatteplaner, som de måtte støde på hos deres kunder, til myndighederne. Det skriver Advokatsamfundet i Børsen 22. august. Konsekvensen er, at der bliver skabt et smuthul, hvor virksomheder kan få aggressiv skatterådgivning, uden det kommer til myndighedernes kendskab. 

Advokaterne går imod de politiske intentioner med et nyt lovforslag, der giver rådgiverne pligt til at orientere myndighederne, hvis en kunde for eksempel beder om en aggressiv skatteplan. Advokaterne bringer med deres afvisning af indberetningspligten også folketingsmedlemmerne i en penibel situation: Et land som Danmark - med en stor velfærdssektor - er afhængig af betydelige skatteindtægter, og at alle bidrager med det, de skal. Og kravet til rådgiverne, som tilsyneladende ikke skal gælde for advokater, indgår netop som en del af de initiativer, der skal være med til at beskytte skatteindtægter til statskassen. Der er et stort samfundsmæssigt ønske om ansvarlig skatteadfærd. Flere virksomheder går også i den retning ved for eksempel at have skattepolitikker. I mandags præsenterede fire danske pensionsselskaber et nyt skattekodeks, der tager sigte på at imødegå aggressiv skatteplanlægning. 

At stille sig imod gennemsigtighed virker derfor også til at være ude af trit med de forventninger, som i disse år vokser ud af erhvervsliv, politikere og samfund. Advokatens uafhængighed gælder selvfølgelig stadig, når advokaten repræsenterer sin klient i en retssag. Men vil advokaterne yde skatterådgivning, der ligger uden for den klassiske advokatgerning, må de acceptere fælles regler. Det vil sige at leve op til et helt basalt og rimeligt krav om at indberette på linje med andre skatterådgivere. Hvis ikke de vil acceptere dette helt rimelige samfundsmæssige krav, bør de afstå fra at yde skatterådgivning.