14 milliarder gode grunde til at styrke skattekontrollen

DebatBørsen, 12. april 2018: De senere års svigtende skattekontrol har medført et normskred blandt en gruppe af danske virksomheder, der laver fejl og snyder med deres indberetninger til SKAT som aldrig før.

FSR i medierneSkat

Indlægget er fra Børsen den 12. april 2018
Af  Charlotte Jepsen, administrerende direktør i FSR – danske revisorer, og Lizette Risgaard, formand hos LO.

Læs indlægget hos Børsen

De senere års svigtende skattekontrol har medført et normskred blandt en gruppe af danske virksomheder, der laver fejl og snyder med deres indberetninger til SKAT som aldrig før. Over halvdelen af alle virksomheder havde fejl i de selvangivelser, de indsendte til SKAT i 2015. Dertil kommer, at cirka hver tiende af alle virksomheder vurderes at snyde bevidst. Det fremgår af SKATs egen undersøgelse, offentliggjort før jul, og det er ikke holdbart.

Regningen til statskassen som følge af virksomhedernes fejl og skattesnyd - det såkaldte skattegab - er på svimlende 11 milliarder kroner. Dertil kommer et estimeret tab på virksomhedernes momsbetalinger på 3,2 milliarder kroner, hvilket sammenlagt giver staten et tab på cirka 14 milliader kroner årligt.

14 milliader kroner, der skulle være gået til fælleskassen, men i stedet havner i de forkerte lommer. Det er urimeligt. Det undergraver finansieringen af velfærdsydelser til for eksempel sundhed, uddannelse og forskning, og det udsætter lovlydige virksomheder for urimelig og unfair konkurrence.

Fra politisk hold er der grund til at være på vagt over for snyd og fejl i selvangivelserne. Problemet risikerer nemlig at vokse sig større, hvis man lader stå til. Virksomhederne er jo i en benhård konkurrencesituation, og hvis nabovirksomheden opnår en unfair konkurrencefordel ved ikke at betale sin skat, samtidig med at kontrollen er fraværende, så forsvinder incitamentet til at betale skatten.

120 millioner kroner rækker ikke
I dag er det ganske enkelt de virksomheder, der snyder, som løber med "gevinsten". Den udvikling skal stoppes ved at sikre en mere effektiv kontrol målrettet netop disse virksomheder.

Regeringen har afsat et tocifret milliardbeløb til at genopbygge SKAT. Det er positivt, og det er helt nødvendigt efter mange års nedskæringer. Samtidig har man indført muligheden for et frivilligt skatte- og momstjek, hvor man nemmere kan få tjekket sin selvangivelse af en uafhængig tredjepart. Det er også positivt.

Til gengæld er der kun afsat 120 millioner kroner årligt de næste fire år til at forbedre skattekontrollen, og det er langt fra nok til at stoppe det voksende hul i statskassen.

Vi har gentagne gange gjort opmærksom på, at man bør sætte mere direkte ind med kontrol over for de virksomheder, der bevidst laver fejl og snyd.

Her og nu er der brug for en håndholdt kontrolindsats til at tjekke virksomhedernes indberetninger. Det er i hele samfundets interesse, at vi har en ordentlig kontrol, der sætter hårdt ind over for dem, der forsøger at snige sig uden om.

Kontakt

  • Charlotte Jepsen

    Administrerende direktør

    3369 1098
    4193 3198