Fair skattekontrol: Fordele til de lovlydige og kontrol af de som snyder

DebatKommentar, 17. november

FSR - danske revisorerSkatKvalitet

I denne uge landede et usædvanligt brev på finansministerens og skatteministerens borde. Brevet er underskrevet af LO, Dansk Erhverv, Dansk Byggeri og FSR – danske revisorer i fællesskab. Det opfordrer partierne bag dette års finanslov til at sikre, at vi i Danmark har en fair skattekontrol, der giver fordele til de lovlydige virksomheder i form af mindre kontrol og administrativt bøvl samtidigt med, at skattekontrolindsatsen mod virksomheder, der ikke overholder reglerne, opprioriteres.

Brevet udtrykker i sin enkelthed en overraskende enighed imellem både arbejdsgivere, lønmodtagere og revisorer om, at en intelligent skattekontrol, der ikke er unødigt bebyrdende over for de lovlydige virksomheder, både er hensigtsmæssig og selvfinansierende, hvis vi samtidig henter bare en del af de skatteindtægter, der udebliver på grund af snyd.

Dermed bekræfter både arbejdsgivere og lønmodtagere, hvad FSR hele tiden har sagt, at det er en god business case at investere i bedre og mere effektiv skattekontrol og at casen bliver endnu bedre, hvis myndighederne bruger revisorernes arbejde mere direkte i kontrollen.

På Folketingets bord ligger lige nu en investeringsplan for et nyt skattevæsen. Planen indeholder mange positive elementer og adresserer de store udfordringer, som SKAT står over for. Men planen, som den ser ud, sikrer ikke en tilstrækkelig og fair skattekontrol. Det skyldes blandt andet, at SKAT kun har kapacitet til at kontrollere cirka 23.000 virksomheder årligt, selvom SKAT selv har konstateret, at 10 procent eller 70.000 danske erhvervsdrivende og virksomheder bevidst snyder.

Størstedelen af de virksomheder, der bevidst snyder, ser således ikke skyggen af en skattemedarbejder. Det er uholdbart. 

Staten lider hvert år et tab på et tocifret milliardbeløb som følge af moms- og skattesnyd. Det er en regning som almindelige lovlydige danskere og virksomheder betaler i form af højere skatter og afgifter og/eller færre investeringer i uddannelse og velfærd.

Oveni kommer, at de virksomheder, der spiller efter reglerne, risikerer at blive udkonkurreret af dem, som enten ikke sætter sig ordentligt ind i reglerne eller bevidst snyder.
Virksomheder, der bevidst snyder i skat og udfører eksempelvis sort arbejde, opnår en urimelig konkurrencefordel i forhold til de lovlydige virksomheder. De underskrivende parter på brevet til ministrene er enige om, at der bør rettes op på det. Det må være et minimumskrav, at SKAT i 2020 er i stand til at føre en kontrol med de virksomheder, der snyder.

Budskabet er, at der er behov for flere ressourcer til SKAT, uden at det skal føre til bevidstløs kontrol af virksomhederne for kontrollens skyld. Det er ingen tjent med.

Vi ønsker en mere intelligent skattekontrol, hvor der frigives ressourcer til at kontrollere dem, der snyder. Det skal ske ved at flytte kontrolressourcer fra de virksomheder, der følger reglerne, over på dem, som helt bevidst ikke vil følge reglerne og ved at bruge de reviderede regnskaber aktivt i kontrolindsatsen.
Den tilgang til kontrol bør der kunne findes opbakning til på begge sider af folketingssalen al den stund, at det vil mindske skattegabet og ad den vej frigøre penge til skattelettelser og/eller øget velfærd.

Kontakt

  • Charlotte Jepsen

    Administrerende direktør

    3369 1098
    4193 3198