Coronavirus har inficeret dansk økonomi

DebatKommentar, 26. marts

FSR - danske revisorerVirksomhedsretOm revisor

Det er nu to uger siden, at statsminister Mette Frederiksen satte Danmark på standby. Siden er der indført yderligere restriktioner, og bevæger man sig ud i byens gader giver det mindelser om Jens Sigsgaards berømte billedbog 'Palle alene i verden'.

På blot to uger er Danmarks og hele verdens økonomiske sundhedstilstand vendt på hovedet. Sprudlende økonomisk aktivitet er blevet til stilstand, produktion og forretningsliv er lukket ned mange steder og økonomisk optimisme er erstattet med usikkerhed og tilbageholdenhed.

Mange tusinde selskaber herhjemme er pressede på deres forretning og økonomi som følge af cornakrisen. En ny FSR-analyse viser, at over 35.000 danske selskaber er i farezonen og i risiko for at gå konkurs. På trods af omfattende økonomiske hjælpepakker vil mange af dem uvægerligt bukke under, hvis krisen fortsætter.

Når man lytter til de økonomiske eksperter, står mange mennesker til at miste deres job. På bare få dage har 40.000 danskere meldt sig i arbejdsløshedskøen. Det er tre gange flere end normalt.

Hjælpepakkerne er en vigtig håndsrækning til de mange nødlidende virksomheder, der er akut ramt af krisen for eksempel inden for transportområdet eller hotel og restauration. Her er revisorerne udset til at hjælpe med at sikre, at de mange milliarder finder hurtig og sikker vej ud til de nødlidende virksomheder.

Det er en rolle, som vi med glæde tager på os, og som understreger, at branchen er et vigtigt bolværk i den storm som Danmark og resten af verden befinder sig i. Det er i krisetider, at behovet for sikkerhed, tillid og troværdighed træder tydeligst frem.

I foreningen arbejder vi hårdt for at klæde medlemmerne på til at kunne håndtere de mange ekstra opgaver i en i forvejen travl tid. Vi har i forrige uge lanceret en meget besøgt corona-landingpage med faglige opdateringer, praktisk hjælp, information om hjælpepakkerne og meget, meget mere. Vi udsender dagligt corona-nyhedsbrev med den faglige information, som vi samler op hver dag. Endelig har vi netop lanceret den første pakke med vejledning og værktøjer til brug for revisors arbejde i forbindelse med de statslige kompensationsordninger. Pakken indeholder blandt andet et aftalebrev, et arbejdsprogram, en ledelseserklæring og en revisorerklæring, der er lige til at gå til.

'Palle alene i verden' slutter med, at Palle vågner og at det hele bare var en drøm. Coronakrisen er ikke en drøm. Det er den barske virkelighed, og vi ved ikke hvor længe den varer, og hvordan vi kommer sikkert på den anden side. Hjælpepakker for hundreder af milliarder kroner hjælper på den korte bane, men meget tyder desværre på, at der bliver behov for et langt sejt træk.

Vi vil derfor gerne opfordre regeringen til at tænke langsigtet. Det gælder i særlig grad i forhold at stabilisere økonomien og holde hjulene i gang. Vi skal have fundet en fornuftig vej ud af stilstanden. Vi kan ikke sætte erhvervslivet i stå i halve eller hele år. Vi kan heller ikke blive ved med at forlænge hjælpepakkerne uden at slå bunden ud af statskassen. Det er en vanskelig situation, og der er ingen lette løsninger.