18. september 2018

Nyheder og pressemeddelelser Nyheder

FSR: Iværksætterselskaberne er et kuldsejlet eksperiment

Erhvervsminister Rasmus Jarlov vil lukke muligheden for at oprette flere iværksætterselskaber (IVS'er) på grund af for meget snyd og sjusk. FSR – danske revisorer har længe dokumenteret problemer med IVS'erne i egne analyser og peger på, at for eksempel lavere kapitalkrav eller færre krav til regnskaberne ikke nødvendigvis resulterer i mere vækst i erhvervslivet.


Billede af Anders Lau

Anders Lau Pressechef
nyn@sfe.qx 4193 9147



Ny rapport fra Erhvervsministeriet viser problemer med sjusk, snyd og svig i iværksætterselskaberne, også kendt som én-krones-selskaber. I en meddelelse fra Erhvervsministeriet hedder det, at undersøgelsen viser, at der er problemer med skatte- og afgiftsrestancer, at iværksætterselskaberne udgør en risiko for svig, og at mange af selskaberne tvangsopløses på statens regning. Disse problemer har vist sig at være større end forventet.

Undersøgelsen gennemgår godt 40.000 IVS'er. I dag er tallet vokset til over 50.000.

”Det skal være let at drive virksomhed i Danmark, men vi er nødt til at sikre, at der er større ansvarlighed i dele af erhvervslivet, så statskassen og private leverandører undgår for store tab på virksomheder, der ikke har forstået reglerne eller udnytter selskaberne til misbrug. Iværksætterselskaberne har udviklet sig til et kuldsejlet eksperiment i dansk sammenhæng”, siger Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR – danske revisorer og fortsætter:

”Det er en alvorlig sag, når både folketing og regering mister tilliden til en gruppe af selskaber som iværksætterselskaberne. Det går jo udover hele erhvervslivet, når den viste politiske tillid ikke bliver brugt på betryggende vis. I princippet kunne vi godt se iværksætterselskaberne fortsætte under forudsætning af betydelige opstramninger, men Erhvervsministeren har med evalueringen i hånden vurderet, at ordningen skal stoppes”.

Lempelser, der ikke giver vækst, men mere sjusk og snyd
IVS'erne er en af mange såkaldte lempelsestiltag på virksomheds- og regnskabsområdet. Kapitalkrav for ApS'erne er sat ned fra 125.000 til 50.000 kroner, revisionspligten er fjernet fra de fleste selskaber og informationerne i regnskaberne er styk for styk blevet trukket ud af de regnskaber, som selskaberne skal aflægge.

Erhvervsministeren vil nu undersøge, om han kan sænke stiftelseskravet for ApS'erne fra 50.000 til 40.000 kroner. Det giver næppe noget vækst ifølge FSR.

”Med iværksætterselskaberne har vi endnu et lempelsestiltag, der på papiret skulle give vækst. Men resultatet er noget nær nul-vækst og til gengæld mere sjusk og snyd. Ministeriets egen rapport viser grundlæggende, at vi ikke har fået mere vækst af et lavere stiftelseskrav af IVS'erne. Derfor kommer forslaget om at sænke kapitalkravet for ApS’erne næppe heller til at give mere vækst”, siger Tom Vile Jensen.

Ifølge dagspressen har ministeren flertal i Folketinget for at lukke IVS-ordningen, men skal nu forhandle om kapitalkravet for ApS'erne.

Læs Erhvervsministeriets udmelding her.

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber