09. april 2019

Nyheder og pressemeddelelser Pressemeddelelse

Stop for IVS’erne vedtaget – brug for eftersyn af selskabssystemet

Fremover er det slut med at starte selskab for én krone. FSR – danske revisorer bakker op om beslutningen og mener, at det var nødvendigt med en opstramning af reglerne. Foreningen opfordrer desuden til at en kommende regering giver selskabssystemet et kritisk eftersyn for at styrke tilliden til virksomhederne.


Billede af Anders Lau

Anders Lau Pressechef
nyn@sfe.qx 4193 9147



Et bredt flertal i Folketinget har i dag valgt at lukke muligheden for at oprette de ellers så populære iværksætterselskaber (IVS). Dermed er det ikke længere muligt at oprette et selskab til en krone. Beslutningen kommer efter en lang periode, hvor selskabsformen har været under kritik for ikke at øge væksten i erhvervslivet tilstrækkeligt set i forhold til fejl og snyd med skatter og moms. FSR – danske revisorer bakker op om beslutningen, men havde dog gerne set at selskabsformen havde overlevet i en anden form.

 ”FSR – danske revisorer er grundlæggende enige i, at det skal være let at drive virksomhed i Danmark. Desværre har erfaringerne med IVS’erne vist, at selskabsformen ikke bidrager med megen vækst. Vi har også set flere eksempler på systematisk snyd. Derfor var vi nået til et punkt, hvor det var nødvendigt at stramme op på reglerne”, siger Tom Vile Jensen, direktør i FSR – danske revisorer.

IVS-selskaberne nåede på få år at blive yderst populære i erhvervslivet. Fra starten i 2014 og til i dag er der således blevet oprettet over 60.000 IVS’ere, hvilket gjorde selskabsformen til den hastigst voksende selskabsform i forhold til de traditionelle anpartsselskaber.  

Staten har betalt en høj pris
Ifølge Tom Vile Jensen har omfanget af IVS’ere dog haft en høj pris.

”En ret stor andel af disse selskaber er jo enten blevet tvangsopløst eller gået konkurs. Det har efterladt en regning til statskassen og dermed skatteyderne, der har betalt for at virksomhedsejerne kun har hæftet med, hvad der svarer til panten på en ølflaske, når det er gået galt. Det er ganske enkelt ikke holdbart i længden og risikerer at smitte af på tilliden til selskabssystemet og hele erhvervslivet”, siger Tom Vile Jensen.

Han peger på, at lukningen af IVS’erne er en god anledning til en kritisk gennemgang af alle selskabsformerne.

”Vi er tilhængere af, at en kommende regering ser grundigt på hele selskabssystemet og vurderer, hvordan det kan indrettes på en måde, så vi sikrer gode vilkår for virksomhederne samtidig med, at der er en fornuftig kontrol med at tingene foregår efter bogen og at der betales korrekt skat. I en tid, hvor både virksomhedernes skattegab og restancer vokser og skattevæsenet samtidig ligger underdrejet, er der akut behov for at overveje, om vi har indrettet vores selskabssystem og de relevante kontrolinstanser rigtigt”, slutter Tom Vile Jensen.

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber