03. august 2021

SMVPortalen

Betaler du for høje renter til banken?

Kvindelige ejere af små og mellemstore virksomheder betaler i gennemsnit højere renter end mænd. Det gælder også for anpartsselskaber i forhold til aktieselskaber, uanset ejerforhold. Brug publikationen, Sådan forhandler du med din bank, næste gang du skal forhandle med din bank.


Thomas Krath Jørgensen Chef for rapportering og uddannelse
gxw@sfe.qx 4193 3148



En ny analyse fra Danmarks Nationalbank viser, at kvindelige ejere af små og mellemstore virksomheder i gennemsnit betaler knap 1 procentpoint mere i rente end mandlige ejere af små og mellemstore virksomheder.

Størstedelen af forskellen i renten skyldes, ifølge analysen, systematiske forskelle i virksomheds- og lånekarakteristika.

Download Danmarks Nationalbanks analyse her.

Signifikant forskel i forhold til selskabsform

Analysen viser en signifikant forskel i mængden af kvindelige og mandlige ejere af henholdsvis anpartsselskaber og aktieselskaber. Der er en overvægt af kvindelige ejere af anpartsselskaber, og anpartsselskaber betaler generelt mere i rente end aktieselskaber. Dette forklarer en del af forskellen i renten på 1 procentpoint, mellem kvindelige og mandlige selskabsejere.

Bemærk, at analysen kun medtager anparts- og aktieselskaber og inddrager ikke alle virksomhedsformer.

Kilde: Analyse Danmarks Nationalbank, Kvindelige virksomhedsejere betaler mere i rente

Ingen forskel på små og store banker

Danmarks Nationalbank analyserer endvidere, om renteforskellen mellem kvindelige og mandlige virksomhedsejere kan skyldes, om det er en større eller mindre bank. Ifølge analysen er der ikke forskel på renten, uanset størrelsen på banken.

Hele renteforskellen kan ikke forklares

Cirka 1/3 af forskellen kan ikke forklares med de tilgængelig data. Her kan de kvindelige virksomhedsejere sandsynligvis blive bedre til at forhandle med deres bank.

Fokuser på mere end renten

I størstedelen af tilfældene er det mere end blot renter, der udgør prisen for at have et engagement hos banken. Du bør derfor som virksomhedsejer ikke fokusere ensidigt på renten, når du skal opgøre omkostningerne for at have et engagement hos banken.

Kig også på, hvad du betaler i gebyr, provision, hvor tit skal dit engagement genforhandles og eventuelle betingelser, der er knyttet til dit engagement.

Er du klædt på til forhandlingerne med din bank?

Med publikationen, Sådan forhandler du med din bank, bliver du klædt på til forhandlingerne med din bank og du får gode råd til, hvordan man opnår de bedste lånebetingelser. Publikationen giver dig tre gode råd inden, undervejs og efter forhandlingerne med din bank:

  1. Opret og hold en god relation til banken. Det er vigtigt med jævnlig kontakt.

  2. I forhandlingerne med din bank er det vigtigt at forhandle, stille spørgsmål og stille krav.

  3. Inden forhandlingerne med din bank er det vigtigt at have en forretningsplan klar.

Sådan forhandler du med din bank er udgivet i et samarbejde mellem Finans Danmark, FSR - danske revisorer, og SMVdanmark.

Publikationen kan downloades gratis som e-bog her.

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber