21. september 2021

Nyheder og pressemeddelelser Nyheder

Danskerne ønsker åbenhed om virksomheders CO2-udledning

Mange borgere har svært ved at gennemskue virksomhedernes CO2-udledning og vil derfor gerne være bedre informerede om virksomhedernes klimaaftryk. Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse foretaget af FSR - danske revisorer i samarbejde med analysebureauet Wilke.


Billede af Camilla Hesselby

Camilla Hesselby Vicedirektør
pur@sfe.qx 2556 4196



Et stort flertal i befolkningen (78%) peger i en ny undersøgelse på, at de har svært ved at gennemskue om virksomhederne og deres produkter øger eller reducerer CO2 udledningen. Af samme årsag vil mere end seks ud af 10 danskere (62 %) gerne informeres bedre om erhvervslivets udledning af CO2. To ud af tre danskere (66%) mener desuden, at store virksomhederne skal offentliggøre deres CO2-udledning.

Virksomhederne er ikke helt enige med danskerne. 47% af virksomhederne mener, at store virksomheder skal offentliggøre deres CO2-udledning og kun 20% mener, at alle virksomheder skal offentliggøre deres CO2-udledning.

Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i FSR – danske revisorer udtaler i den forbindelse:

”Undersøgelsen bekræfter, at danskerne gerne vil vide mere om virksomhedernes CO2-udledning. Men de er ikke de eneste. Investorer og banker vil om få år stille de samme krav – lovgivningen om standardiseret og sammenlignelig CO2-rapportering er nemlig på vej gennem EU-systemet nu. Det betyder, at det bliver muligt at sammenligne virksomhederne på tværs og vælge til de klimaambitiøse virksomheder til.”

Lars Storr-Hansen fremhæver i øvrigt, at den nye EU-lovgivning strammer væsentligt op på den nuværende klimalovgivning i Årsregnskabslovens §99a, der kræver, at større virksomheder enten skal offentliggøre deres CO2-udledning eller forklare, hvorfor de ikke vil det. Små virksomheder er undtaget fra lovgivningen idag.

Lars Storr-Hansen fremhæver i den forbindelse:

”Såvel i dag som i den nye EU-lovgivning, der er på vej, vil små virksomheder blive undtaget fra kravene. Men det er meget tænkeligt, at de bliver omfattet på sigt.

Der er ingen tvivl om, at vi som revisorbranche og de små virksomheders primære rådgiver kan spille en kæmpe rolle i at få de ender til at mødes. Vi har allerede i dag et kompetent korps af klimaeksperter ansat i revisorvirksomhederne, der kan hjælpe virksomhederne. Og vi skal være flere i fremtiden – for bæredygtighed og klima bliver et centralt område for revisorbranchen i de kommende år.”

Politikerne skal gøre det attraktivt at leve op til klimamål

En af måderne enderne kan mødes på, er ved at gøre det mere attraktivt at leve op til klimakrav. Fx via øget skattefradrag.

Og her er danskerne og virksomhederne enige: Politikerne skal gøre det mere attraktivt for virksomhederne at leve op målsætningen for reduktion af CO2 på 70 % i 2030. 74 % af befolkningen og 81% af virksomhederne mener dette.

Denne konklusion og de øvrige konklusioner ovenfor understreges af, at 25% af danskerne i undersøgelsen mener, at begrænsning af CO2-udledningen er den vigtigste politiske dagsorden lige nu og 24% mener, at partiernes politik for at begrænse CO2-udledningen er afgørende for stemmeafgivelsen.

Læs hele analysen

Wilke har for FSR – danske revisorer stillet spørgsmål til:

  1. Den danske befolkning: 1.000 besvarelser fra et repræsentativt udsnit af danskere 18+ år fra Wilkes spørgepanel, Wilke Wisdom. Målgruppen er identisk med 2020. Data er vejet, så de er nationalt repræsentativt. Usikkerheden er med 95% sikkerhed på +/- 3 %.
  2. Økonomiansvarlige i 200 danske virksomheder med mere end 10 ansatte. Dermed er målgruppen anderledes end i 2020, hvor målgruppen var 110 virksomheder med regnskabsklasse stor C og D (virksomheder med mere end 250 ansatte, børsnoterede og statslige selskaber).

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber