25. maj 2021

Fagligt fokus

EU vil bruge årsrapporten til grøn omstilling

CSR-rapportering har længe været et krav for mange virksomheder. EU har et ønske om en bæredygtig økonomi. Nu skal de to ting smelte sammen – og revisor forventes at få en vigtig rolle.


Billede af Camilla Hesselby

Camilla Hesselby Vicedirektør
pur@sfe.qx 2556 4196



Kære Læser

Velkommen til en ny udgave af Fagligt Fokus, hvor du kan læse om et nyt direktivforslag fra EU-Kommissionen om den fremtidige bæredygtighedsrapportering.

Der har hidtil været forholdsvist frit slag i forhold til, hvordan en børsnoteret virksomhed og andre store virksomheder har kunnet opfylde lovkravet om at redegøre for samfundsansvar i årsrapporten.

Mange rapporter har en høj kvalitet, og nogle virksomheder har endda fået CSR Prisen og dermed været til inspiration for andre. CSR Prisen sætter fokus på god praksis inden for rapportering, og hylder de virksomheder, der udmærker sig.

En del bæredygtighedsrapporter laves efter en international standard, som for eksempel COP-rapporter. Herudover fremhæver FSR - danske revisorer sammen med Global Compact Denmark andre gode CSR-rapporter fra SMV'er på en såkaldt SMV COP-liste. Ikke mindst ser vi her i landet også en spæd udvikling, hvor nogle virksomheder frivilligt vælger at have revisorerklæringer på deres ESG-nøgletal.

I Danmark er vi, ligesom enkelte andre europæiske lande, nået langt på området, men forskellene i omfang og kvalitet af virksomhedernes rapportering er stadig stor. Der er heller ikke en fælles EU-standard for bæredygtighedsrapportering. Det gør det svært at sammenligne på tværs af virksomhederne.

EU-Kommissionen har en plan om en grøn omstilling – og det kan næsten ikke gå hurtigt nok. Investeringer skal kanaliseres over i bæredygtige aktiviteter. Kommissionen har en ambition om, at virksomheder skal rapportere om deres miljø-, klima- og sociale påvirkninger på en standardiseret måde, så oplysningerne fremover kan sammenlignes. Investorer skal have de oplysninger, de efterspørger. Oplysningerne skal være pålidelige, og derfor vil kommissionen gerne have, at der stilles krav om en ”assuranceerklæring”. Oplysningerne skal også være tilgængelige i maskinlæsbart format. Bestyrelser skal oplyse om deres indsats for at sikre, at forretningsmodel og strategi er forenelige med EU’s omstilling til en bæredygtig økonomi. Læs mere om kravene til bæredygtighedsrapportering.

Vi har i FSR – danske revisorer haft travlt med at sætte os ind i det omfattende forslag fra EU. FSR – danske revisorer er som udgangspunkt meget begejstrede for udviklingen, som er i overensstemmelse med anbefalingerne i FSR - danske revisorers klimaoplæg fra efteråret 2020. Læs desuden administrerende direktør i FSR - danske revisorer Charlotte Jepsens kommentar om emnet. Direktivforslaget berører tre af vores fagområder: Regnskab, revision samt samfundsansvar og bæredygtighed. Derfor lagde vi ud med et stormøde for hele tre af vores faglige udvalg den 4. maj 2021.

Vi kom hurtigt i dialog med en række af de andre erhvervsorganisationer og har nu udarbejdet et fælles høringssvar til den danske regering, som skal forhandle udspillet i EU. De andre organisationer er: Dansk Industri, Dansk Erhverv, Finans Danmark, Forsikring og Pension, Danske Rederier og Landbrug og Fødevarer.

Derudover har FSR – danske revisorer udarbejdet et selvstændigt høringssvar med nogle mere revisionstekniske bemærkninger, blandt andet om uddannelse og efteruddannelse af revisorer, som vi selvfølgelig ser frem til at bidrage til. I den forbindelse vil jeg gerne henvise til FSR - danske revisorers dialogmøde om EU’s udspil den 2. juni 2021 og foreningens nye webinarrække om CSR/ESG i efteråret 2021, hvor du også optjener OE-timer.

Høringssvarene indeholder nogle forhold, som er vigtige for foreningen og revisorbranchen:

  • Rapportering om bæredygtighed skal være værdiskabende. Kvalitet i oplysninger er vigtigere end kvantitet. Udvikling af EU-standarder må gerne ske hurtigt, men ikke på bekostning af kvaliteten.
  • En vis fleksibilitet for virksomhederne skal fastholdes. Det skal være muligt at integrere dele af bæredygtighedsoplysningerne med andre dele af årsrapporten, og virksomheder skal have mulighed for at foretage væsentlighedsvurderinger i lighed med den finansielle rapportering.
  • De administrative byrder skal minimeres. Der skal være den rigtige balance i krav og værdien af oplysninger, og dobbeltindrapportering skal undgås. Data, der registreres til lignende lovgivningskrav, skal så vidt muligt kunne genbruges i bæredygtighedsrapporteringen.
  • EU’s standarder skal som udgangspunkt bygge på internationale standarder, som mange danske virksomheder allerede bruger. Tilsvarende skal erklæringer afgives på grundlag af en international revisionsstandard som ISAE 3000-standarden og den tilknyttede ISAE 3410 på klimaområdet.
  • FSR – danske revisorer vil stå klar med den nødvendige efteruddannelse til medlemmerne. Hvis det bliver muligt for andre end revisorer at erklære sig på bæredygtighedsområdet, mener vi, at det er vigtigt, at der stilles samme lovgivningsmæssige krav til dem, som der gør til revisorer.
  • Derfor er det efter FSR – danske revisorer opfattelse afgørende, at revisors honorar for erklæringsafgivelse i forbindelse med bæredygtighedsrapportering i medfør af CSRD omfattes af ”lovpligtig revision”, så honoraret for erklæringsarbejde vedrørende bæredygtighedsrapportering dermed indgår som en ”revisionsydelse” ved opgørelse af de tilladte ikke-revisionsydelser (CAP).

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber