27. oktober 2020

Fagligt fokus

Fagligt Fokus på regeringens lovprogram og foreningens internationale arbejde

Regeringens forslag til ændring af revisorloven blev i sidste uge førstebehandlet i Folketinget, hvor ordførerne tog godt imod både ændring af revisoreksamenen og et forslag om at styrke revisors rolle som offentlighedens tillidsrepræsentant.


Billede af Camilla Hesselby

Camilla Hesselby Vicedirektør
pur@sfe.qx 2556 4196



Kære læser

Velkommen til denne uges Fagligt Fokus, der blandt andet stiller skarpt på Folketingets førstebehandling af regeringens forslag til ændringer i revisorloven. Derudover fokuserer jeg i denne uge på foreningens arbejde med at præge de internationale regnskabsstandarder og på et lovforslag på skatteområdet, der trækker tråde til DAC 6.

I forhold til kurser og andre fysiske arrangementer er det næppe gået nogen forbi, at COVID-19-situationen igen er blevet forværret. Jeg er i den forbindelse tilfreds med, at det er lykkedes os at finde en løsning for næste uges kursus i SR-Akademiet, så det fortsat er muligt at afholde det fysisk i trygge rammer inden for myndighedernes retningslinjer.

Ændring af revisorloven

Folketinget førstebehandlede den 20. oktober 2020 lovforslaget om ændring af revisorloven. Der var på tværs af partierne solid opbakning til den del af forslaget, som handler om ændring af revisoreksamen. Vi har været med til at præge disse opdateringer af setuppet omkring eksamenerne, og jeg er glad for, at de blev taget godt imod.

Der var også opbakning blandt ordførerne til at begrænse muligheden for, at en person kan virke som godkendt revisor, hvis pågældende af skifteretten er eller har været pålagt konkurskarantæne. Det samme var tilfældet med forslaget om, at Revisornævnet skal kunne inddrage revisorers godkendelse, mens en sag om frakendelse verserer i Revisornævnet. Formålet med begge disse forslag er at styrke revisorers rolle som offentlighedens tillidsrepræsentanter.

Under førstebehandlingen lovede Erhvervsministeren, at forhandlingerne om revisionspligten vil begynde inden årets udgang. Det ser både jeg og foreningen frem til.

For yderligere information om ændring af revisorloven se høringssvar til lovforslaget, herunder FSR – danske revisorers og Folketingets debat fra førstebehandlingen.

Udveksling af skatteoplysninger i EU

Folketingsårets første lovforslag blev vedtaget i torsdags. Se lovforslaget. Loven er fremsat af skatteministeren og handler om udveksling af informationer mellem skattemyndighederne i EU’s medlemsstater. Loven indeholder blandt andet en udsættelse af fristen for udveksling af oplysninger vedrørende indberetningspligtige grænseoverskridende ordninger – også omtalt som DAC 6. DAC 6 er et EU-direktiv, som betyder, at rådgivning omkring grænseoverskridende transaktioner skal indberettes til Skattestyrelsen.

For så vidt angår DAC 6 var FSR - danske revisorer over sommeren 2019 vældig engageret i den danske implementering af reglerne og var fortaler for, at indberetningspligten også skulle gælde for eksempelvis advokater, når de rådgiver om grænseoverskridende ordninger. Implementeringen af DAC 6 blev vedtaget i december 2019, hvor advokater også blev omfattet af indberetningspligten.

Der er flere ukendte forhold omkring rækkevidden af indberetningspligten, og det er en af grundene til, at en arbejdsgruppe under FSR - danske revisorer arbejder på en vejledning, som skal bidrage til forståelsen af indberetningspligten. Skatteudvalget har nedsat en arbejdsgruppe, som er i fuld gang, og det er planen, at vejledningen sendes ud inden den 31. januar 2021.

International regnskabsregulering

FSR – danske revisorer forsøger også at præge den internationale regnskabsregulering, og ikke mindst de internationale regnskabsstandarder IFRS. Vi deltager i den forbindelse i en række relevante regnskabsfora, og Regnskabsudvalget (REGU) giver løbende input til de væsentligste udkast til internationale regnskabsstandarder.

For tiden bliver det drøftet på internationalt plan, om den regnskabsmæssige regulering af virksomhedssammenslutninger, og herunder behandlingen af goodwill, er hensigtsmæssig og tilstrækkelig. Vi afholdt i den forbindelse den 23. oktober 2020 sammen med DI og EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) et møde om IASB's Discussion Paper, der netop omhandler disse emner. Hovedformålet med mødet var at præsentere IASB's Discussion Paper og indsamle synspunkter fra de deltagende virksomheder og revisorer til brug for det videre arbejde med en international standard på området. Med sådanne arrangementer forsøger FSR – danske revisorer at sikre, at også danske virksomheders regnskabsmæssige problemstillinger indgår i debatten om fremtidens regnskabsstander.

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber