Styrk bundlinjen - 6 gode spørgsmål til din revisor

Hvornår har du sidst udfordret din revisor og stillet nogle gode spørgsmål? Få inspiration til lige netop de spørgsmål som kan hjælpe dig til at se nye veje til vækst og fornyelse. Det betaler sig.


Her kan du få inspiration til, hvordan du udnytter den viden, som din revisor sidder inde med. Det betaler sig.

Din revisor er meget mere end revision af regnskabet. Din revisor er også en mulighed for at få råd og vejledning om, hvordan du optimerer din virksomhed.

Din revisor sidder inde med en stor mængde viden, som du kan trække på i forhold til din virksomhed. Måske vigtigst af alt, så ser din revisor rigtig mange virksomheder indefra og kan bringe nye løsninger i spil. Løsninger som kan gøre en forskel for din virksomhed.

Har du overskud til at fokusere på din virksomheds udvikling, eller handler det mere om den daglige drift? Har du styr på likviditeten, dine konkurrenter og din strategi. Skab plads i hverdagen til optimering af din virksomhed.

Her har vi samlet en række spørgsmål om optimering af bundlinjen, forbedring af likviditet og forholdet til din bank, behovet for budgetlægning og forretningsplan, samt hvordan du kan blive bedre end dine konkurrenter samt 6 bonusspørgsmål.


Se de 6 gode spørgsmål med bonusinformation samt bonusspørgsmålene i nedenstående.


1) Hvordan sikrer jeg, at der er penge på firmakontoen – hver dag?

Likviditet er nøglen til din virksomheds fortsatte velbefindende. Har du ingen likviditet, har du heller ikke penge til den løbende drift, og det kan i sidste ende koste din virksomhed livet. Også selvom det er en solid virksomhed med en pæn ordrebog og styr på regnskabet.

Sidst på måneden kan der være lavvande i kassen og behov for at lave overtræk på kassekreditten. Det er dyrt i renter og i forholdet til banken. Få styr på din likviditet og vær to skridt foran dit likviditetsbehov. Din revisor kan se, hvilke muligheder der er for at forbedre din likviditet.


2) Hvordan forbedrer jeg bundlinjen?

Hvor ligger forbedringspotentialet i din virksomhed? Er der mulighed for at øge din omsætning? Tjener du nok på dine nuværende kunder? Har du råd til at give rabatter? Har du de rigtige produkter på hylden? Har du optimeret dine omkostninger? Har du den rigtige indkøbsstruktur? Er din lagerstyring optimal? Udnytter du dine ressourcer optimalt?

Brug budgetter, nøgletal, benchmark og andre metoder til at få hjælp til at se nye eller andre muligheder i din virksomhed. Få de rette redskaber til at skrue på knapperne i din virksomhed. Ved du, hvor det største potentiale for bundlinjeforbedringer er i din virksomhed?


3) Er et budget spild af tid?

Et budget er ikke bare noget du skal udarbejde en gang årligt for at gøre banken tilfreds. Et budget er et redskab til at styre din virksomhed, ligesom du som en naturlig ting eksempelvis har styr på produktionsprocesserne i din virksomhed.

Få bugt med tallene og brug løbende budgettet som opfølgning på dine mål og din strategi. Spørg hvordan du kommer godt i gang.


4) Hvordan bliver jeg bedre end mine konkurrenter?

Har du styr på dine konkurrenter, og hvordan du bliver bedre end dem? Hvem er dine nærmeste konkurrenter? Hvor tjener de deres penge og henter deres overskud. Hvad gør de for at trimme deres forretning? Find det område hvor du kan gøre det bedre end dine konkurrenter og styrk din forretning indadtil og udadtil.

Der er rigtig mange nøgletal frit tilgængelige i dine konkurrenters årsrapporter. Spørg, hvor du kan indhente oplysninger om dine konkurrenter, og hvordan du eksempelvis kan bruge dine konkurrenters nøgletal som benchmark og blive skarpere på dig selv.


5) Har jeg et godt forhold til min bank?

Hvordan får jeg bedre vilkår på mine lån i banken? Snakker du og din bankrådgiver samme sprog, og forstår din bank hvilke behov du har? Få hjælp til at få det optimale forhold til banken. Det giver bedre vilkår i banken og bedre mulighed for re- og nyfinansiering af dine lån.

Din revisor kan fortælle, hvad banken lægger vægt på, hvilken adfærd der bliver belønnet, og hvornår du skal overveje alternativer til traditionel bankfinansiering.


6) Hvad skal jeg med en forretningsplan?

Ikke alt behøver at være tal – brug gerne bogstaver. Hvis du vil følge en fast kurs og ikke styre din virksomheder fra dag til dag, har du brug for et styringsredskab. Det redskab er din forretningsplan. En forretningsplan er både for nyetablerede og eksisterende virksomheder.

Få et overblik over din strategi, hvordan du kommer derhen og hvad det kræver. Fornyelse og vækst i din virksomhed kommer via planlægning og strategi. Ved du hvad du skal fokusere på, for at optimere din virksomhed?

Har du allerede styr på bundlinjen eller vil du bare have flere gode råd af din revisor? Så er her en række bonusspørgsmål:

Hvordan optimerer jeg min virksomheds balance?

En balance behøver ikke kun at bestå af traditionelle aktiver og passiver som maskiner og debitorer samt banklån og leverandørkreditter.

Har du overvejet at aktivere dine debitorer via factoring? Skabe en mere smidig måde at skaffe driftsmidler på via leasing? Eller andre belånings- og finansieringsmuligheder. Tænk nye veje og få den optimale struktur der passer til din virksomhed. Din revisor ved, hvilke mulighed der er for din virksomhed.


Hvad er mine alternative finansieringsmuligheder?

Vil banken ikke være med til at finansiere din virksomheds vækst eller er vilkårene ikke gode nok? Der er en lang række låne- og støttemuligheder, som retter sig mod de forskellige faser i en virksomheds liv. Så hvad enten du er nyetableret og skal starte op, en etableret virksomhed der skal vækste eller en virksomhed der eksempelvis skal markeds- eller produktudvikle, er der alternativer til banken.

Din revisor kender mulighederne for alternativ finansiering, spørg hvilke muligheder der passer til din virksomhed. 


Kan jeg sælge min virksomhed – og hvad er den værd?

Ved du, hvad din virksomhed er værd? Er du klar til at sælge hvis tilbuddet kommer? Din virksomhed skal være i optimal form hver dag. Hvis ikke du udvikler din virksomhed, kan du være ved at afvikle den, og det kan mærkes på prissætningen. Er du klar med dokumentationen, og kan du dokumentere overfor en mulig køber, hvad din virksomhed er værd?

Brug din revisor i hele processen, så din virksomhed altid er i optimal form. Din revisor kan også estimere værdien af din virksomhed. Spørg, hvor du skal starte, og hvad du skal fokusere på, hvis du vil gøre din virksomhed salgsklar.


Har jeg de rette forsikringer?

Arbejdsskadeforsikring for mine medarbejdere? Tjek, den har jeg tegnet, den er lovpligtig. Erhvervsansvarsforsikring? Tjek, den har jeg tegnet. Produktansvarsforsikring? Nej, det er ikke relevant for min virksomhed, da mine produkter og ydelser altid er i orden? Driftstabsforsikring? It-forsikring? Transportforsikring?

Mulighederne er mange for at tegne forsikringer der sikrer dig, dine ansatte og din virksomhed. Har du overblikket over, hvad du har behov for at tegne, og har du forhandlet de rette vilkår og priser hjem? Brug din revisor til den indledende sparring og få gennemgået dit forsikringsbehov.


Hvornår skal jeg tænke på ejerskifte?

Er du klar, hvis køberen er klar, uanset at dine planer først siger ejerskifte om 20 år? Er din virksomhed salgsklar, er du salgsklar og har du planer for dit videre arbejdsliv? Skal din familie inddrages i overvejelserne og har du de rette ejerskifterådgivere?

Ejerskifte er også en del af din virksomheds strategi og udvikling. Tal ejerskifte med din revisor – minimum en gang om året og få din revisor til at sætte rådgivningsholdet om din virksomhed. 


Hvordan optimerer jeg min ledelse?

Er du en iværksættersjæl, hvor virksomheden er vokset fra at være en enkeltmandsvirksomhed til at være et selskab med flere ansatte? Er dine lederevner vokset sammen med virksomheden, eller har du det bedst på gulvet blandt de ansatte? 

Overvej at få ansat en ledelsesmæssig kompetence eller få en professionel bestyrelse hvor du kan få input og sparring til ledelse og strategi. Tal ledelse med din revisor og få hjælp til at få de rette ledelsesmæssige værktøjer i din virksomhed. 

Del til: