02. februar 2022

Fagligt fokus

Hvornår bliver skatteunddragelse hvidvask?

Sidste udgave af Fagligt Fokus handlede om den nye hvidvaskvejledning. Det gør denne udgave ikke - men så alligevel. Hvis revisor får mistanke om, at nogen har opnået – eller forsøgt at opnå – udbytte fra skatteunddragelse, så har revisor pligt til at underrette Hvidvasksekretariatet. Det fremgår af hvidvaskloven.


Billede af Camilla Hesselby

Camilla Hesselby Vicedirektør
pur@sfe.qx 2556 4196



Kære læser

Velkommen til en ny udgave af Fagligt Fokus, som denne gang har fokus på underretning om skatteunddragelse. Alle revisorer ved, at der skal ske underretning til Hvidvasksekretariatet, når der er mistanke om hvidvask, og mistanken ikke kan afkræftes. Mange er dog i tvivl om, hvornår en forkert indberetning til skattemyndighederne eller en forkert oplysning, fx et forkert tal på årsopgørelsen, er så alvorlig, at den aftvinger revisor en underretning til Hvidvasksekretariatet.

FSR – danske revisorers Hvidvaskarbejdsgruppe udgav i slutningen af 2021 en ny hvidvaskvejledning, hvor afsnit 1.6. handler om underretning til Hvidvasksekretariatet om skatteunddragelse. Ved skatteunddragelse forstås en overtrædelse af skatte-, told- eller afgiftslovgivningen, hvorved der opnås eller kan opnås uberettiget økonomisk vinding.

Iøjnefaldende forhold hos kunden

Afsnittet om skatteunddragelse i den nye hvidvaskvejledning tager udgangspunkt i revisors daglige arbejde og indeholder en række eksempler.

Her bliver der opstillet en række pejlemærker, som revisor kan bruge til at foretage en samlet vurdering af, om der er tale om skatteunddragelse, som der skal underrettes om, eller om der er tale om forglemmelser og undskyldelige misforståelser.

Revisor skal i den forbindelse vurdere flere forhold, herunder:

  • det involverede beløb og den skattemæssige effekt
  • omfang og systematik, herunder om der eventuelt er sket fejlkonteringer i bogføringen, og hvilken skattemæssig konsekvens de kan have
  • misforståelsens art, saglighed, omfang og systematik
  • virksomhedens størrelse, herunder omsætning og ledelsens og ansattes kompetenceniveau
  • kompleksiteten i de relevante regler.

Det fremgår af vejledningen, at det er vigtigt, at der er tale om en samlet vurdering af forhold, der er afgørende for, om der opstår mistanke om hvidvask, og at revisor derfor har pligt til at foretage underretning.

Det fremgår også, at forsøg på skatteunddragelse også er underretningspligtigt. Forholdet behøver således ikke at være fuldbyrdet, før revisor skal overveje at underrette Hvidvasksekretariatet.

Revisor skal dokumentere sine overvejelser om eventuelt at foretage underretning.

Vi har ved FSR – danske revisorer taget kontakt til Erhvervsstyrelsen, da vi gerne vil undersøge, om man kan præcisere begrebet skatteunddragelse yderligere. Der følger mere herom på fsr.dk.

Hvad med ulovlige kapitalejerlån?

Ulovlige kapitalejerlån medfører en lang række udfordringer.

For så vidt angår revisors underretningspligt er Erhvervsstyrelsen klar i sin udmelding. Opdager revisor et ulovligt aktionærlån, skal der ske underretning til Hvidvaskssekretariatet – uanset om lånet er berigtiget, og om det er påpeget i revisorpåtegningen.

FSR – danske revisorer har ad flere omgange været i dialog med Erhvervsstyrelsen om underretningspligten på ulovlige aktionærlån, da underretningspligten gælder, selvom forholdet er genoprettet, og pengene er tilbagebetalt. Erhvervsstyrelsen holder fast i, at der skal ske underretning, uanset om forholdet er genoprettet eller ej. Det er vores håb, at de på et senere tidspunkt åbner op for, at underretning i sådanne situationer kan undtages, hvorfor vi fra FSR – danske revisorers side fortsætter med at italesætte problemstillingen over for Erhvervsstyrelsen.

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber