03. juli 2019

Debatindlæg Debatindlæg

Ja, SKAT er skidt på kontrollen

Jyllands-Posten, 3. juli 2019


Anders Lau Kommunikations- og analysechef
nyn@sfe.qx 4193 9147Nedenstående debatindlæg af formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard, formand for HK Stat Rita Bundgaard og direktør i FSR - danske revisorer Tom Vile Jensen er oprindeligt bragt i Jyllands-Posten. Læs debatten hos Jyllands-Posten.

Der går længere og længere mellem kontrolbesøgene fra Skatteforvaltningen hos virksomhederne.

Med den kontrol, vi har i dag, kan en virksomhed groft sagt forvente besøg cirka hvert 37. år. Konsekvensen af de få kontroller er meget synlige: De virksomheder, der snyder, har meget let spil og er samtidig en medvirkende årsag til, at statskassen går glip af et tocifret milliardbeløb hvert eneste år.

Forklaringen er egentlig ret enkel: Politikerne har ikke prioriteret nævneværdige nye ressourcer til kontrollen. Medarbejderne har ikke den store chance for at følge med. Så ja, Skat er skidt på kontrollen.

At det står skidt til, viser følgende eksempel: Skatteforvaltningen vurderer selv, at cirka 10 procent af virksomhederne helt bevidst snyder med skat, moms og afgifter. Men der er kun kapacitet til at kontrollere 2,7 procent. Altså går hen ved tre af fire skattesnydere på den måde fri af kontrol. Det ligner alt andet end rettidig omhu. Regningen lander nemlig hos de virksomheder, der gerne vil overholde reglerne. De må konkurrere på unfair vilkår med virksomheder, og de må betale mere i skat, fordi de skal dække det skattehul, der opstår, når andre virksomheder sjusker eller snyder.

I de senere år er der sat ekstra penge af til blandt andet inddrivelse, nye itsystemer og ejendomsvurderinger. Det er rosværdigt, men der er efterladt et meget stort efterslæb på kontrollen.

Derfor er det godt, at den nye regering og dens støttepartier har meldt ud, at der nu skal ansættes flere medarbejdere til skattekontrol.

Det vil faktisk være til gavn for de virksomheder, der overholder reglerne, og for borgere, der betaler deres skat. Og ikke mindst statskassen, hvor pengene til mere kontrol tjener sig selv hjem igen mange gange.

Medlemsfordele

Med et medlemsskab får du bl.a.

Et politisk talerør
Analyser og surveys
Rabat på kurser

Bliv medlem af FSR

Tilmeld dig nu