14. september 2017

Ugens kommentar 2017

Ny teknologi åbner et hav af muligheder for revisorbranchen

Kommentar, 14. september


Charlotte Jepsen Administrerende direktør
pow@sfe.qx 4193 3198Fremtiden er digital. Det er baggrunden for, at vi i dag har haft den digitale virksomhed på dagsordenen på foreningens årsmøde. Næsten 250 revisorer og gæster hørte erhvervsminister Brian Mikkelsen fortælle, om hvad digitaliseringen kommer til at betyde for revisorbranchen, for revisorernes uddannelse og efteruddannelse og deres rolle som rådgiver og tillidsskaber generelt og i forbindelse med indberetninger til det offentlige. 

Vi ved, at udviklingen går stærkt. Inden for de kommende år vil teknologier som robotics, kunstig intelligens, 3D-print og førerløse fartøjer vinde indpas overalt i samfundet.

Vi vil komme til at opleve store forandringer. Vi taler ikke nogen fjern fremtid. Teknologien er allerede i fuld gang med at forvandle vores virksomheder, vores samfund og vores hverdag. Robotter hjælper i dag IBM med at granske dokumenter igennem til due diligence i forbindelse med opkøb af virksomheder. Den digitale advokat er allerede virkelighed i USA og trækker på lovgivning og domme og sparer både tid og penge. Og kunstig intelligens hjælper med at forudsige risikoen for konkurs.

Teknologien udgør på den ene side en trussel, men på den anden side rummer den endnu flere muligheder. Hvis vi er vågne og handler i tide, og rammerne til at agere er på plads, kan teknologien både hjælpe til at skabe flere og mere interessante jobs, bedre livskvalitet og bedre kvalitet i produkter og serviceydelser.

Det handler derfor om at skabe de bedste rammer for, at danske virksomheder kan udnytte mulighederne inden for Big data, Internet of Things, kunstig intelligens og andre teknologiske nybrud.

Det er vi alle sammen rigtig gode til at gøre i vores private liv. Vi er ”på nettet”, vi bruger sociale medier, netbank og MobilePay og har dialogen med det offentlige via vores NemID. Sådan skal det også være i det professionelle liv. Det skal være lige så naturligt at tage nye teknologier i brug, og vi skal nok vænne os til, at den næste nye kollega meget vel kan være en robot.

De danske revisorer er digitalt parate. Foreningen har sammen med vores søsterorganisationer i de andre nordiske lande spurgt vores medlemmer, om de er parate til digitaliseringen, og hvordan de har taget den til sig. Vi er den mest digitaliserede revisorbranche i Norden. De danske revisorer er digitale frontløbere, de har styr på deres data, og mange bruger de nye digitale platforme i dialogen med deres kunder.

Den parathed stiller vi gerne til rådighed, når regeringen i løbet af efteråret lancerer en digitaliseringsstrategi, og når Folketinget skal behandle de nye persondataregler. Her håber jeg, at revisorerne med deres indblik i virksomhedernes forretning og finansielle forhold, og deres praktiske knowhow kan komme til at spille en aktiv rolle. Vi har spurgt revisorernes kunder. De har stor tillid til deres revisor og forventer at få hjælp til at sikre, at deres data er i sikre hænder, at systemerne er sikre og de generelt overholder reglerne.

Et vigtigt nøgleord er digital tillid. Man skal kunne stole på data. Det er helt afgørende, hvis vi som samfund skal høste gevinsterne ved digitaliseringen. Vi kan kun for alvor udnytte mulighederne ved nye teknologier, hvis de går hånd i hånd med digital tillid.

Medlemsfordele

Med et medlemsskab får du bl.a.

Et politisk talerør
Analyser og surveys
Rabat på kurser

Bliv medlem af FSR

Tilmeld dig nu