29. september 2020

Fagligt fokus

Nyt tiltag: Fagligt Fokus

Velkommen til mit faglige nyhedsbrev, som er en ny måde, hvorpå jeg løbende vil kommunikere til jer om faglige/politiske resultater og nyheder fra FSR – danske revisorer. Denne gang fokuserer jeg på COVID-19, kvalitetsstandarder og klima/bæredygtighed.


Billede af Camilla Hesselby

Camilla Hesselby Vicedirektør
pur@sfe.qx 2556 4196



Kære Læser

Jeg tiltrådte som ny faglig direktør i foreningen den 1. august. Det har været en flyvende start på et meget travlt efterår, hvor både udvalgsarbejdet i foreningen og ikke mindst COVID-19 indsatsen kører på de høje nagler.

Hvad angår COVID-19-indsatsen i foreningen, så dominerer pandemien fortsat samfundsbilledet og er derfor stadig et fokusområde. Vi har siden pandemiens begyndelse i foråret holdt fokus på at klæde medlemmerne bedst muligt på til at håndtere de mange ekstra opgaver, som pandemien giver anledning til. Der bliver taget mange politiske initiativer, hjælpepakker indføres og udfases, frister rykkes m.m. Vi driver et særligt COVID-19-afsnit på vores hjemmeside for at danne et overblik over de ændringer, der vedrører jer som medlemmer.

En af de mest aktuelle nyheder er, at fristen for upload af revisorerklæring til kompensationsordninger for faste omkostninger er den 15. oktober 2020. Ansøgningsfristen er den 30. september 2020. Frist for at genansøge er den 31. oktober 2020, hvilket for eksempel er relevant, hvis virksomheden har fået afvist sin ansøgning. Dette gælder ligeledes for den del af den midlertidige og målrettede ordning for faste omkostninger, der har ansøgningsfrist den 30. september 2020.

FSR – danske revisorer holder fortsat møder med Erhvervsstyrelsen hver uge, og vi opfordrer foreningens medlemmer til at henvende sig til os med konkrete udfordringer, som der ikke allerede findes svar på i vejledningerne, på fsr.dk eller i vores spørgsmål og svar-ark. Kontakt os via Faglig Hotline.

Jeg opfordrer alle læsere til at tilmelde sig foreningens COVID-19-nyhedsbrev og få nyttige revisor-relevante informationer om COVID-19-situationen direkte i indbakken.

En anden nyhed, som jeg gerne vil fremhæve, er, at den internationale standardsætter på revisionsområdet IAASB har vedtaget nye og fremtidssikrede kvalitetsstandarder, ISQM 1 og 2 samt en revideret ISA 220. Standarderne skal nu blot godkendes af Public Interest Oversight Board. Standarderne lægger vægt på ledelse, kultur, kommunikation, risikostyring og afhjælpning af fejl frem for den proces- og compliance orienterede tilgang, som er i den nugældende ISQC 1. De nye standarder vil medføre nye og øgede krav til både revisionsvirksomhedernes ledelser og til kvalitetsstyringen i revisionsvirksomhederne.

Som jeg ser det, er det positivt, at der er enighed om at opdatere kvalitetsstandarderne, så de fremstår tidssvarende og har et skærpet fokus på ledelse, kultur, kommunikation og styring af risici frem for proces og compliance. Jeg havde dog gerne set, at standarderne i højere grad havde haft en byggeklods-tilgang med nogle basiskrav, som alle revisionsvirksomheder skal opfylde, og hvorfra der kan bygges ovenpå i forhold til virksomhedens størrelse, fremfor den foreslåede skalerings-tilgang, hvor hele pakken som udgangspunkt gælder, hvorfra der kan skaleres ned tilpasset de mindre revisionsvirksomheder. Foreningen kæmper videre med at vinde gehør for byggeklodsmodellen i de internationale revisionsstandarder.

Foreningens kvalitetsudvalg vil i den kommende tid gennemgå de nye standarder og analysere, hvilke tiltag foreningen kan tage for at gøre medlemmernes overgang til nye standarder så smidig som mulig. De nye standarder forventes at træde i kraft den 15. december 2022. Vi følger ved FSR – danske revisorer processen og orienterer, når der er nyt. Læs mere om de nye kvalitetsstandarder.

Klima er på dagsordenen – også her i foreningen, hvor vi tidligere på måneden i forbindelse med årsmødet lancerede vores nye klimaoplæg Styrket tillid til den grønne omstilling. Formålet med oplægget er at sikre, at virksomhederne fremover ikke blot kan konkurrere på parametre som pris og kvalitet – men også på klima. Oplægget, som er blevet til i et tæt samarbejde mellem sekretariatet og foreningens medlemmer – på tværs af de faglige udvalg, er blevet taget godt imod. Dette både af myndigheder og de politiske partier fra begge sider af Folketinget. Vi har nu taget hul på en dialog med både det politiske system og interesseorganisationerne for at understøtte revisorbranchens rolle og forretningsmuligheder i den forbindelse.

I sidste uge blev der i foreningen afviklet et dialogmøde om bæredygtig finansiering i regi af Udvalget for Samfundsansvar og Bæredygtighed. Grundet Corona-situationen samt en meget stor interesse fra medlemmer og virksomheder, blev dialogmødet afviklet online via Teams med mere end et hundrede deltagere. På mødet blev der givet en introduktion til det igangværende arbejde med bæredygtig finansiering i EU, herunder blandt andet EU-taksonomien og disclosure-forordningen, ligesom vi hørte om Nykredit og Ørsteds arbejde på området. Slides fra dialogmødet kan hentes her. I november planlægger vi at afholde årets sidste dialogmøde, denne gang om aktivt ejerskab. Datoen er endnu ikke fastsat, men vi informerer jer herom i vores nyhedsbrev.

Det var alt for mig i denne omgang. Planen er, at Fagligt Fokus skal være et fast indslag, som skal udkomme hver anden uge.

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber