23. januar 2020

Nyheder og pressemeddelelser Nyheder

Slutspurt i 2019 ødelægger roligt konkurs-år

Antallet af reelle virksomhedskonkurser ramte i 4. kvartal det højeste niveau siden finanskrisen, viser gennemgang fra eStatistik og FSR – danske revisorer.


Jakob Holm Chefkonsulent
wub@sfe.qx 4193 31692019 satte endnu engang rekord for antallet af konkurser i Danmark. 8.474 virksomheder gik konkurs og det betyder, at antallet af konkurser mere end fordoblet over de seneste fire år.

Den voldsomme stigning kan, som beskrevet tidligere, spores tilbage til to faktorer. En konkurspukkel i Skats gældsinddrivelse, som der langt om længe blev prikket hul på, og at der blev indført to nye ejerformer, hvor af særligt den ene, Iværksætterselskabet (IVS), resulterede i, at mange selskaber blev oprettet, men henstod tomme eller med begrænset økonomisk aktivitet, hvilket i mange tilfælde har medført tvangsopløsning af selskabet.

”Det er altså i høj grad inaktive virksomheder, der ligger til grunds for den voldsomme udvikling i konkurstallet. Koncentrerer man sig udelukkende om de aktive virksomheder, der går konkurs, er udviklingen knap så voldsom. Og så alligevel. Efter et roligt konkursår, så bød fjerde kvartal i 2019 på det højeste antal konkurser i aktive virksomheder siden 2010, hvor efterdønninger fra finanskrisen stadig kunne mærkes,” siger Kent Nielsen, direktør i eStatistik.

Foruroligende, hvis udviklingen fortsætter
Den høje andel af konkurser hos inaktive virksomheder, der ligger til grund for den voldsomme udvikling i konkurstallet, betyder, at konkurstallet ikke uden videre kan benyttes som et mål for samfundsøkonomiens udvikling. Derfor er det nødvendigt at skelne mellem aktive virksomheder og inaktive virksomheder – de såkaldte nulvirksomheder.

”For de aktive, reelle, virksomheder var de første tre kvartaler af 2019 et roligt konkurs år, hvor det fald i antallet af konkurser hos aktive virksomheder, vi har set siden finanskrisen, fortsatte. Den udvikling vendte brat i årets sidste måneder. Og det i en sådan grad, at det kunne ligne et reelt skift i den ellers positive tendens for konkurser hos aktive virksomheder. Hvis denne nye tendens fortsætter ind i 2020, må det siges at være foruroligende,” siger Jakob Holm, chefkonsulent hos FSR – danske revisorer.

Læs hele analysen her.

Medlemsfordele

Med et medlemsskab får du bl.a.

Et politisk talerør
Analyser og surveys
Rabat på kurser

Bliv medlem af FSR

Tilmeld dig nu