08. maj 2023

Ledere Ledere Revision og regnskabsvæsen

Det handler om tillid

Revisorbranchen spiller en afgørende rolle i at sikre tillid i vores samfund.


Billede af Lone Strøm

Lone Strøm Administrerende direktør
yf@sfe.qx 2262 8113



Af Lars Kronow, formand for FSR – danske revisorer, og Lone Strøm, administrerende direktør i FSR – danske revisorer.

Revisorbranchen spiller en afgørende rolle i at sikre tillid i vores samfund. Revisorerne sikrer, at kreditorer, investorer, leverandører og alle andre kan regne med oplysningerne i virksomhedernes årsrapporter. Både de finansielle tal og de tal, der viser virksomhedernes aftryk på miljø, klima og mennesker. Uden revisorernes involvering og afgivelse af erklæring på regnskabet er der ingen sikkerhed, ingen troværdighed og ingen tillid. Og uden sikkerhed, troværdighed og tillid er der risiko for, at markederne sander til, fordi kreditorer, investorer og leverandører holder sig tilbage fra at give kredit, investere og levere varer og ydelser. Derfor er det et alvorligt problem for hele samfundet, når der er mangel på revisorer.

Af samme grund er det alarmerende, når syv ud af 10 revisionsvirksomheder i en ny undersøgelse udarbejdet af analyseinstituttet Epinion på vegne af FSR – danske revisorer oplyser, at de ikke kan tiltrække et tilstrækkeligt antal revisorer til ledige job. Faktisk viser undersøgelsen, at der er mangel på alle typer af arbejdskraft i branchen, men adgangen til revisionsfaglig ekspertise er særlig kritisk, fordi det er en forudsætning for, at revisionsvirksomhederne kan levere deres kerneydelse, som er at påtegne virksomhedernes regnskaber.

Manglen på arbejdskraft er uden tvivl den største fælles udfordring for revisorbranchen i de kommende år. Problemet bliver ikke mindre af, at mange revisorer nærmer sig pensionsalderen, og at antallet af godkendte revisorer derfor vil falde betydeligt i de kommende år. Dertil kommer, at en del unge med en cand.merc.aud.-uddannelse søger væk fra revisorbranchen kort efter, at de har afsluttet uddannelsen. Det skyldes blandt andet, at en uddannelse som cand. merc.aud. er en genvej til en attraktiv karriere mange andre steder i erhvervslivet.

Kampen om de ledige hænder og hoveder spidser til, når der er knaphed, men det er ikke kun revisorbranchen, der er ramt. Manglen på arbejdskraft rammer alle brancher. Derfor er der ikke nogen lette løsninger. Selv om branchen af mange ses som en spændende branche med attraktive karriere- og udviklingsmuligheder, og med et stærkt socialt fællesskab, så er der også store udfordringer.

Revisorbranchen kæmper fx med et image som en branche med et stort arbejdspres og problemer med work-life-balance. Det understreges af, at ca. halvdelen af alle cand.merc.aud.er i vores undersøgelse giver udtryk for, at de er utilfredse med både arbejdsmængde og work-life-balance. Det er et problem, som branchen skal tage alvorligt, hvis den vil kunne tiltrække og tilknytte flere med en cand.merc.aud.-baggrund i fremtiden.

Den positive nyhed er, at mange revisionsvirksomheder er i fuld gang med at ændre på forholdene og tilpasse forretningen. Det kan fx være ved at begrænse antallet af nye kunder for at lægge låg på omfanget af opgaver. Det kan også være gennem fleksible arbejdstider eller indsatser for at begrænse eller helt afskaffe overarbejde. Initiativerne er mange og helt nødvendige, for der er stadig et stykke vej igen. Branchen skal for eksempel blive endnu bedre til at tilbyde attraktive arbejdspladser, der både giver plads til karriere og til at have et velfungerende familieliv ved siden af jobbet. Her har branchen selv et stort ansvar for at sikre hænder og hoveder nok til, at branchen kan værne om tilliden til dansk erhvervsliv i fremtiden.

Men der er også brug for politikernes hjælp. Vi ser for eksempel gerne, at uddannelsesvejen til at blive statsautoriseret revisor bliver både bedre og bredere, så flere har mulighed for at blive revisorer. Herhjemme er det kun cand.merc.aud.-studerende, der kan gå op til revisoreksamen. I England har alle personer med en universitetsgrad en mulighed for at gå til revisoreksamen og bestå. Her kan være god inspiration at hente for danske beslutningstagere.

Vi ser også gerne, at der bliver gjort en indsats for at beskytte revisortitlen hos dem, der hver dag knokler med at værne om tilliden i vores samfund. Som det er i dag, kan alle og enhver kalde sig revisor – også dem, der med en revisortitel, men uden en revisoreksamen, bidrager til lyssky forretninger. Disse personer er med til at underminere tillid og skade branchens image, som er så vigtigt for at kunne tiltrække de unge talenter. Derfor skal der lyde en opfordring til at slå hegn om revisortitlen, så den er forbeholdt ‘rigtige’ revisorer. Det handler om tillid.

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber