30. november 2022

Signatur Uddannelse

En elefant i små bidder

Efter ændring af revisoreksamenen har SR-Akademiet gennemgået en revitalisering, og de første kandidater er godt i gang med det nye format. SIGNATUR har taget temperaturen på den nye uddannelse.


Tekst/ Amalie Hermansen, kommunikationskonsulent, FSR – danske revisorer

”Noget af det bedste ved SR-Akademiet er den høje grad af fleksibilitet. Jeg har været ansat det samme sted i 13 år, hvilket betyder, at jeg har en fast kundeportefølje, som skal passes ved siden af studierne. Den måde, som jeg har fået struktureret mit forløb på, gør, at jeg ikke skal lave helt så mange afbræk, men kan tilpasse arbejde og studie med hinanden.”

Sådan fortæller 32-årige Jeanet Simon, der til daglig arbejder som revisor hos EY Haderslev og i august begyndte på SR-Akademiet. Hun er dermed blandt de første på det nye akademi efter den store ændring af uddannelsesforløbet i starten af 2022. En ændring, der blandt andet har medført bedre mulighed for at tilrettelægge uddannelsen efter egne behov:

”På trods af den relativt korte tid, jeg har gået på SR-Akademiet, har jeg allerede erfaret, at studiet kræver meget af én. Det er vigtigt med grundig forberedelse, aktiv tilstedeværelse til fremmødeundervisningen og tid afsat til opgaver efterfølgende. Så det er fantastisk, at der er den fleksibilitet, der gør, at man kan planlægge sin tid og tilrettelægge studiet, så det passer ind.”

Revitalisering af SR-Akademiet

SR-Akademiet træner og forbereder de studerende til den afsluttende revisoreksamen og giver adgang til titlen som statsautoriseret revisor. Forløbet er frivilligt, men langt de fleste vælger at tage uddannelsen for at være bedst muligt forberedt til den afsluttende revisoreksamen. Uddannelsen har været udbudt i flere årtier, men har været bygget op på forskellige måder, og fra april 2022 blev den endnu engang fornyet. Det betyder, at uddannelsen nu kan sammensættes efter eget temperament, karriere og privatliv, så den studerende kun tager de fag og prøveeksamener, man har behov for og ikke skal igennem et fastlagt forløb. Noget, der har ændret sig fra SR-Akademiets tidligere form:

”Tiden var kommet til en revitalisering af hele forløbet, som stammede tilbage fra midten af 00’erne. Der er helt andre krav fra kandidaterne i dag til sammenhængen mellem arbejde og fritid, og derfor var der brug for større fleksibilitet. Derudover er der implementeret nye undervisningsformer i dag, som vil give uddannelsen et løft,” fortæller statsautoriseret revisor, Kasper Rabing Christensen, der er underviser på SR-Akademiet og en del af SR-Akademiudvalget, som står for udviklingen af uddannelsen.

Et fag på SR-Akademiet består dels af platformen DigitalSky, som er en række videoer med teorigennemgang, og dels af fremmødeundervisning, hvor teori omdannes til aktiv læring med opgaver og øvelser.

”Konkret har vi gjort fremmødeundervisningen kortere, så det stiller færre krav til at skulle være væk fra andet, fordi undervisningen finder sted i en kortere periode. Man kan dele studieforløbet op og tilrettelægge det efter ens egne behov. Man kan sige, at i stedet for at spise en kæmpe elefant i én bid spiser man nu elefanten i flere små bidder.”

Opdelingen af faget med videoer til teori og fremmødeundervisning til øvelser er noget, som Jeanet Simon fremhæver som et plus ved uddannelsen:

”Der er en god blanding af teori og praksis. Det er rart, at man kan tage den online del, når det passer dig. Det giver mulighed for at gå tilbage og se undervisningen igen, når man forbereder sig til fremmødeundervisningen,” siger hun og fortsætter: ”Desuden fungerer det godt, at fremmødeundervisningen kun strækker sig over to-tre dage frem for en hel uge. Der er generelt et godt flow, og både mine medstuderende og underviserne er meget engagerede og har et godt drive.”

Manglende forbilleder

Et af hovedformålene med ændringen af SR-Akademiet er tiltrækning af flere medarbejdere til revisorbranchen. Ifølge tal fra FSR – danske revisorers brancheanalyse for 2021 er antallet af godkendte revisorer faldet med 1.300 siden 2012, og af de tilbageværende godkendte revisorer er 60 procent af disse 58 år eller ældre. Det er en udvikling, der kan få stor betydning for revisorbranchen, og derfor blev uddannelsesforløbet ændret, så det blev mere overskueligt at komme igennem.

”Vi vil gerne tiltrække flere kandidater, der ønsker at uddanne sig til statsautoriseret revisor. Der er rigtig mange revisorer, der i disse år går på pension og knapt så mange, der kommer til branchen. Så vi vil gerne have talenterne og de nyuddannede ind,” fortæller Kasper Rabing Christensen og fortsætter: ”Derudover håber vi, at den større fleksibilitet, som SR-Akademiet har fået, vil være medvirkende til at tiltrække flere kvinder.”

Da kun 19 procent af de godkendte revisorer i 2021 var kvinder, er dette en udfordring, som branchen har fokus på, og senest kunne SIGNATUR fortælle om et nyt forskningsprojekt på CBS, der skal undersøge kønsskævheden blandt godkendte revisorer. En udfordring, som Jeanet Simon også påpeger, kan være en hindring for at tiltrække flere talenter af særligt det kvindelige køn:

”Jeg har en generel oplevelse af, at der ikke er ret mange kvindelige forbilleder i revisionsbranchen. Det, synes jeg, er rigtig ærgerligt, for det er noget, jeg selv har manglet. Selvom man er godt på vej til at gøre revisionsbranchen mere attraktiv, mener jeg, at det er vigtigt, at eksempelvis de store revisionshuse bliver ved med at lave nye tiltag for at tiltrække og fastholde medarbejdere – og det gælder både mænd og kvinder.”

Det mytiske akademi

Ifølge Jeanet Simon florerer mange myter om SR-Akademiet. Disse myter kan afholde kandidater fra at melde sig til SR-Akademiet og gå til den afsluttende revisoreksamen. En af de myter, hun selv hørte, inden hun startede på akademiet, var, at eksaminator og censor med vilje er ekstra hårde ved kandidaterne til den afsluttende mundtlige eksamen. En myte, hun har fået afkræftet, efter hun startede på studiet.

”Vores undervisere har været gode til at sige, at eksaminator på ingen måde er interesseret i at dumpe os. Det er aldrig sjovt for eksaminator at skulle slukke drømmen for en kandidat, og de ønsker jo det bedste for os og håber på vores vegne, at vi kommer igennem.”

En anden myte, som Jeanet Simon ofte har hørt i branchen, er, at man ikke har tid til andet end at arbejde og studere, når man er kandidat på SR-Akademiet. Det var en opfattelse, som hun fik allerede under cand.merc.aud.-studiet, og det var først, da hun selv startede på akademiet, at hun fandt ud af, at det ikke forholder sig sådan.

”Man skal selvfølgelig prioritere, fordi man fylder noget på i sit liv ud over det, der allerede er. Det betyder, at man måske ikke kan komme til alle fødselsdage, og at man nogle gange må sige nej, men det er ikke, fordi jeg ikke kan have et socialt liv ved siden af. Dengang jeg startede som revisor, var der en opfattelse af, at det gjaldt om at arbejde mest muligt. I dag har særligt de unge fået øjnene op for, at der er andet end arbejde, og det mærker jeg også selv. Så jeg forsøger at prioritere og tilrettelægge mine studier, så jeg får tid til det hele.”

De mange myter på studiet er et billede, som underviser Kasper Rabing Christensen kan nikke genkendende til. Derfor har han stor opmærksomhed på at aflive myterne allerede første gang, kandidaterne er samlet til fremmødeundervisning:

”Til introduktionsfaget, hvor de tilmeldte kandidater for første gang er samlet, bruger vi den første del af dagen på at snakke om de myter, som de har hørt om studiet og eksamen. Det gør vi simpelthen for at aflive myterne, så de studerende bliver mere komfortable med især revisoreksamenen. For formålet med akademiet er jo at forberede dem til revisoreksamen, og så kan det ikke hjælpe noget, at frygten spænder ben, hvis man godt kan.”

En aha-oplevelse

For Kasper Rabing Christensen er SR-Akademiet en vigtig del af revisoruddannelsen, fordi det er her, al den teori, kandidaterne har lært gennem tiden, omsættes til praksis:

”SR-Akademiet er den bedste uddannelse i revisorforløbet. Det er nu, man for alvor kan mærke, at værktøjskassen kan bruges, og mange får en aha-oplevelse undervejs, når det går op for dem. Så længe man er forberedt og aktivt deltager til fremmødeundervisningen, er det fedt at uddanne sig til at blive godkendt revisor.”

Jeanet Simon har da heller ikke fortrudt sin beslutning om at gå på SR-Akademiet. Hun opfordrer derimod andre til at gå samme vej, hvis de har en drøm om at stå med beviset i hånden som godkendt revisor.

”Spring ud i det, og sørg for at have dit bagland med. Snak med nogle, der også er i gang eller er færdige, og hør dem, om det er så slemt, som det nu engang lyder til. For det synes jeg ikke.”

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber