FSR – danske revisorer og Danica Pension uddeler hvert år Danica Prisen for de bedste kandidatafhandlinger på cand.merc.aud.-studiet. I år er det 32. gang, at vi uddeler prisen.
I 2022 uddeles Danica Prisen i helt nye rammer, når vi slår dørene op til Centralværkstededt i Aarhus onsdag den 28. september.
Som noget nyt i år har vi desuden åbnet for, at alle interesserede kan deltage ved festlighederne. Kunne du derfor godt tænke dig at høre mere om, hvad der har interesseret de studerende på cand.merc.aud.-studiet det seneste år eller vil du gerne netværke med andre fra branchen, så skynd dig at sikre dig en plads ved prisoverrækkelsen.
Deltag ved prisoverrækkelsen af Danica Prisen 2022.
Danica Prisen er i 2022 i del af FSR - danske revisorers medlemsdag. Foreningens medlemsdag er det faglige flagskibsarrangement, hvor der er fokus på revisorernes arbejde og faglige udvikling.
I år uddeler FSR – danske revisorer og Danica Pension for 32. gang den prestigefyldte Danica Prisen. En historisk begivenhed i revisorbranchen, hvor de skarpeste hjerner mødes – og flid hyldes.
Danica Prisen består af tre priser:
I 2020 udvidede vi prisen, så afhandlinger om skat også kan indstilles til prisen. Skat og rapportering om skat fylder mere og mere i landets virksomheder og hos rådgivere, herunder revisor.
Alle cand.merc.aud.-studiets kandidatafhandlinger, som bevæger sig inden for hovedområderne revision og eksternt regnskabsvæsen – og nu også skat, kan ansøge om Danica Prisen 2022. Det kræver dog, at afhandlingen har opnået karakteren 10 eller 12 og at den er bedømt i perioden fra 1. juli 2021 og frem til 30. juni 2022.
Det er muligt at læse cand.merc.aud. på Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og på Copenhagen Business School. Prisen går til de bedste og mest innovative kandidatafhandlinger fra disse institutter.
Prisens formål er at fremme forskning inden for skat, revision og eksternt regnskabsvæsen, som er hovedområderne inden for revisorernes arbejdsfelt. FSR – danske revisorer og Danica Pension ønsker med prisen at udbrede kendskabet til revisorbranchen blandt de studerende og ikke mindst synliggøre mulighederne for en attraktiv karriere. Samtidig ønsker vi at sikre tilgangen af kvalificerede kandidater fra universiteterne til revisorbranchen.
Har du spørgsmål til Danica Prisen, er du velkommen til at kontakte kommunikations- og marketingkonsulent Amalie Redke på mail ams@fsr.dk eller Amalie Hermansen på mail ahe@fsr.dk.
Jeppe Falk Hansen og Søren Shantha Helbert løb med titlen som årets guldfugle ved Danica Prisen 2021 for deres kandidatafhandling om afledte finansielle instrumenter, herunder den regnskabsmæssige behandling af renteswaps efter IFRS. En afhandling de skrev sideløbende med deres fuldtidsarbejde og livet som familiefar med to børn hver.
Noget atypisk havde de to guldfugle ikke mødt hinanden fysisk, da de valgte at skrive deres afsluttende afhandling sammen.
”Søren og jeg mødtes første gang til kandidateksamen. Vi har aldrig siddet sammen og skrevet, men kun snakket sammen over telefonen eller via Teams. Set i lyset af situationen med corona var det meget normalt, at alt foregik online. Vi var da også usikre på, om vi overhovedet kom til at møde hinanden, fordi corona blussede op igen på det tidspunkt, hvor vi skulle til eksamen. Derfor aftalte vi, at hvis vi ikke kunne mødes til eksamen, måtte vi mødes over en øl på et senere tidspunkt. Eksamen endte med at blive afholdt fysisk, så vi fik mødt hinanden,” fortæller Jeppe Falk Hansen, der er Portfolio Manager hos Danske Commodities.
De to kandidater kendte hinanden fra tidligere gruppeopgaver på cand.merc.aud.-studiet, men havde altså aldrig mødt hinanden fysisk. Dog var de begge opsat på at blive klogere på den regnskabsmæssige behandling af renteswap og effekterne af det. Og netop et spændende emne mener de to guldfugle er altafgørende for en god proces og et godt slutprodukt.
Ikke nok med at man skal have et spændende emne, er det også alfa og omega, at man formår at planlægge sin tid korrekt, når man skal balancere studie, arbejde og familieliv. Det er Jeppe Falk Hansen og Søren Shantha Helbert et synligt bevis på.
”Man kommer langt med grundig planlægning. Både Jeppe og jeg var enige om, at afhandlingen ikke måtte tage for meget tid fra familien. Vi skrev derfor primært om aftenen, når børnene var lagt i seng, og ellers havde vi små to uger fri fra arbejdet, hvor vi var enige om virkelig at få produceret noget,” fortæller Søren Shantha Helbert, der til dagligt arbejder som Accounting & Reporting Manager hos Geia Food.
Jeppe supplerer: ”De seneste to år har vi været vant til både at arbejde fuldtid, have børn og læse cand.merc.aud. På den måde var kandidatafhandlingen jo ”bare” den sidste eksamen. Men vi har nok også været heldige, at vi har fundet et emne, der havde facetter, som interesserede os begge. Det gjorde det relativt naturligt, hvordan vi delte skriveprocessen op i forhold til, hvor vores interesser lå. Det lettede processen helt vildt, at vi mellem linjerne aftalte, hvem der havde ansvaret for hvad. Det gjorde også, at vi ikke skulle sidde og diskutere hver sætning, og det gik dermed utroligt let, fordi vi havde tillid og tiltro til, at det, vi havde uddelegeret til den anden, nok skulle blive godt.”
Selvom årets guldfugle klarede at balancere et liv med fuldtidsarbejde, fuldtidsstudie og familieliv, var de meget spændte, da de deltog ved Danica Prisen 2021. Hverken Jeppe eller Søren forventede at løbe med den fornemme titel, da de syntes, at der var flere utroligt stærke kandidater og spændende specialer med i opløbet. Derfor var det et stort øjeblik og en kæmpe ære for begge, da de hørte deres navne blive råbt op som vindere af Danica Prisen 2021, og klapsalverne fyldte Axelborgssalen.
”Da de råbte tredje og andenpladsen op, begyndte jeg at tænke, at det kunne være fedt, hvis det var os, der vandt, men det kunne jo lige så godt være nogen af de andre. Jeg havde hjertebanken og var spændt til det sidste – og jeg blev da noget overrasket, da vores navne blev råbt op som vinderne,” fortæller Jeppe.
Bedømmelsesudvalget lagde i motiveringen vægt på, at afhandlingen indeholdt meget nyskabende regnskabsteori med stor behandlingsdybde og udfordring af gængse værdiansættelsesmodeller.
Selvom både Jeppe og Søren er skarpe til deres fag, lå det ikke lige til højrebenet for dem at blive indstillet til Danica Prisen. Men de gjorde det, fordi deres vejleder Peter Thor Kellmer, som er statsautoriseret revisor i Beierholm, opfordrede dem til det. De to guldfugle opfordrer nu andre kandidater til at kaste sig ud i det og tage sig tiden til at fordybe sig i sit område, så man ender med et godt slutprodukt, der i sidste ende kan indstilles til Danica Prisen.
”Det lyder måske kliché-agtigt, men få nu skrevet en ordentlig problemformulering. Skriv en problemformulering, som giver dig noget dybde i opgaven, og som leder dig på vej. Jeg vil sige, at noget af vores afhandling nærmest skrev sig selv, fordi vi havde et pejlemærke og en idé om, hvor vi skulle hen med hvert enkelt kapitel i afhandlingen, og hvor mange sider det skal kunne gøres på. Så mit råd er derfor, at du skal bruge den tid, der er nødvendig, for at du kan formulere en skarp problemformulering,” lyder det fra Søren.
De to guldfugle er heller ikke i tvivl om, at det er guld værd at inddrage kilder i afhandlingen, da det giver et mere nuanceret billede af problemstillingen.
”Tag fat i nogen, der ved noget om dit emne. Det gav i hvert fald vores afhandling noget dybde, at vi havde så mange dygtige kilder – og vi blev samtidig også klogere af at snakke med vores kilder. Vi gik til vores kilder med en forudfattet indstilling eller antagelse, men vi kan roligt sige, at vores indstillinger og antagelser til tider blev gjort til skamme af vores kilder, som er nogle meget erfarne eksperter på området. Afhandlingen bliver utvivlsomt bedre af, at man har talt med nogen, som er fagspecialister eller har en bestemt vinkel på emnet. Du skal derfor ikke være bange for at række ud. Folk vil virkelig gerne hjælpe,” afslutter Jeppe.
Ansøgninger sendes til danicaprisen@fsr.dk senest den 15. juli 2022 og skal indeholde:
Alle dokumenter skal vedhæftes som PDF.
De tre vinderopgaver offentliggøres ved en prisoverrækkelse i forbindelse med medlemsdagen, som afholdes på Centralværkstedet i Aarhus.
Vinderne af Danica Prisen giver automatisk deres samtykke til, at der skrives en artikel, som bringes i et af FSR - danske revisorers medier. Hvis kandidatafhandlingen er fortrolig, aftaler forfatteren/forfatterne med redaktøren af FSR - danske revisorers medie, hvorledes artiklen kan udformes uden at overtræde fortrolighedsklausulen.
Har du yderligere spørgsmål til, hvordan vi offentliggør de indstillede afhandlinger eller andre spørgsmål relateret til Danica Prisen, er du velkommen til at kontakte kommunikations- og marketingkonsulent Amalie Redke på mail ams@fsr.dk eller kommunikationskonsulent Amalie Hermansen på mail ahe@fsr.dk.
Der vil i bedømmelsen blive lagt vægt på, om afhandlingen indeholder nytænkning, dokumenterer nye tiltag og giver forslag til arbejdsmetoder og rapporteringsformer.
Afhandlingerne bedømmes af et uvildigt udvalg bestående af:
Danica Prisen er mere end bare en pris. For vejleder Armash Mehndi Khan er det et stort skulderklap bare det at kunne indstille sit speciale til den prestigefulde pris. ”Det viser, at man er villig til at gå det ekstra skridt”, mener han.
Armash Mehndi Khan er underviser og vejleder for de studerende på cand.merc.aud.-studiet på Copenhagen Business School foruden jobbet som Compliance and Reporting Manager hos Mærsk. I 2021 var han vejleder for Mehmet Karabacak og Danial S. Seth, da de skrev deres kandidatafhandling om revisors behandling af going concern i et COVID-19-perspektiv.
”Mehmet og Danial skrev om et meget aktuelt emne, som de gik i dybden med. De indsamlede og behandlede data, samt interviewede faglige personer, som de brugte til at behandle problemstillingen, og som udmundede i et løsningsforslag. De tænkte fremad, og det bevirkede, at de skrev et speciale, som er gavnligt for andre at læse, fordi de er grundige, innovative og kommer med en mulig løsning på en aktuel problemstilling. Derudover var det en meget velformuleret og gennemarbejdet opgave med et klart visuelt udtryk. Man skal ikke undervurdere den del af skriveprocessen, for en god præsentation og struktur i opgaven løfter indholdet, og det er med til at forbedre formidlingen af budskabet til læseren”, fortæller Armash.
Derfor var Armash heller ikke i tvivl om, at Mehmet og Danials indsats og slutresultat kvalificerede sig til at komme i betragtning til Danica Prisen. I fællesskab med censor opfordrede han derfor de to kandidater til at indstille opgaven til prisen.
For Armash Mehndi Khan er Danica Prisen et motiverende mål for de studerende, der gerne vil lægge 20 % ekstra – en opfattelse, han har haft, siden han fik kendskab med prisen, da han selv studerede cand.merc.aud. på CBS. Derfor er det et mål, som han vil råde fremtidige studerende til at gå efter, hvis de selv har ønske om at lægge den indsats i specialet, som det vil kræve. For han er ikke i tvivl om den store betydning, som Danica Prisen har for de studerendes fremtidige karriere.
”Danica Prisen er en stor motivation for de studerende, der gerne vil lægge en ekstra indsats. Det er et stort skulderklap, fordi de studerende, der indstiller deres opgave, har lavet noget exceptionelt, som de har lagt stor energi i”, fortæller Armash.
For Armash er det dog ikke kun det at have vundet prisen, der har værdi for de studerende. Bare det at kunne indstille sin opgave til Danica Prisen er en stor anerkendelse i sig selv.
”Danica Prisen giver et klart signal om, at man har med ambitiøse og dygtige mennesker at gøre. Det er noget, som potentielle arbejdsgivere kigger efter, og det er derfor en værdifuld ballast at have med videre.”
Går du selv med en drøm om at skrive et godt speciale og gå efter Danica Prisen, giver Armash et par gode råd med på vejen:
”Først og fremmest råder jeg altid de studerende til at skrive om noget, der interesserer dem. De skal bruge et halvt år på at dykke ned i emnet, og det kan nemt føles som en meget lang proces, hvis emnet ikke fanger én. I stedet skal man se det som en mulighed for at kunne fordybe sig i et konkret emne, og der er det klart lettest at gøre sit bedste, hvis det også er noget, der interesserer én”, fortæller Armash.
Der kan være stor forskel på, hvor meget kandidaterne bruger deres vejleder, men Armash er ikke i tvivl om, at et godt samarbejde med vejleder kan have stor betydning for processen og i sidste ende kvaliteten af afhandlingen.
”Det er vigtigt, at de studerende bruger deres vejleder. Det kunne for eksempel være til at afstemme ambitionsniveauet for opgaven og processen, men også til at blive udfordret. Snak gerne med vejlederen om, hvor meget du gerne vil lægge i arbejdet, for det giver vejlederen bedre forudsætninger for at udfordre og guide til at få opgaven op på et exceptionelt niveau. Det vil i sidste ende resultere i en god opgave, og det vil samtidig være et godt udgangspunkt, hvis man gerne vil gå efter Danica Prisen”, afslutter Armash.
Danica Prisen uddeles til de bedste og mest nytænkende afhandlinger på cand.merc.aud.-studiet, men prisen er mere en blot det. Den giver et skub til vindernes karriere, og den styrker studiemiljøet på universiteterne, hvor motivationen for at lave den gode kandidatafhandling øges.
Rikke Holmslykke Kristensen
Statsautoriseret revisor
i Beierholm
Liselotte Madsen
Ph.D., professor på Aalborg Universitet
"Danica Prisen har stor betydning for de studerende og studiemiljøerne på cand.merc.aud.-studiet og i særdeleshed for vinderne af prisen. Prisen er udtryk for, at de studerende har identificeret og analyseret en kompleks problemstilling samt videreformidlet resultaterne på et niveau, der ligger langt over, hvad der kan forventes.
Prisvinderne er typisk karakteriseret ved at have et kæmpe drive og være personer, som virkelig vil frem i deres karriere. De er ekstremt strukturerede, engagerede, ambitiøse og meget talentfulde. Et talent som Danica Prisen hjælper revisionshusene med at spotte.
Der er stor prestige koblet til at modtage Danica Prisen, og for de studerende er det meget attraktivt at være indstillet til prisen. Med Danica Prisen får branchen fagligt dygtigere kandidater, som har kompetencerne til at håndtere komplekse problemstillinger."
"Danica Prisen er den mest prestigefyldte anerkendelse, som en studerende på cand.merc.aud.-uddannelsen kan modtage. Det er en anerkendelse af den studerendes flid, faglighed og talent, og er dermed også et fantastisk afsæt i forhold til en fremtidig karriere i branchen. Samtidig er Danica Prisen en motivationsfaktor for de studerende, der resulterer i afhandlinger, fyldt med imponerende analyser, nytænkning og generelt meget højt fagligt niveau. Jeg er virkelig dybt imponeret over niveauet på de indsendte afhandlinger.
For revisorbranchen giver Danica Prisen også vished for, at den studerende som ansat i branchen formår at engagere sig fagligt på et højt niveau og evner at reflektere over komplicerede faglige emner med henblik på at bidrage motiveret til den fremtidige faglige udvikling af branchen."
I 2022 indgår Danica Prisen som en del af FSR - danske revisorers medlemsdag. Foreningens medlemsdag er det faglige flagskibsarrangement, hvor der er fokus på revisorernes arbejde og faglige udvikling.
Har du spørgsmål til medlemsdagen, er du meget velkommen til at kontakte direktionskonsulent Ulrich Haase Nielsen på mail uhn@fsr.dk.
Medlemsdag 2022 starter med foreningens generalforsamling, og herefter følger faglige indlæg med mulighed for at optjene OE-timer.
Indlæggene vil være opdelt i seks forskellige og relevante blokke, så der frit kan vælges mellem temaer, som er relevante for medlemmer fra både større og mindre virksomheder - og med forskellige specialer.
Imellem de faglige blokke serveres en frokost med god tid til at netværke med gode kolleger fra branchen.
Inden der tages hul på eftermiddagens faglige blokke, inviteres repræsentanter for de studerende på scenen til en relevant debat om fremtidens medarbejderes ønsker til arbejdslivet.
Som en festlig afrunding på dagen overrækkes Danica Prisen, hvor de bedste specialer fra cand.merc.aud.-studiet hyldes. Medlemsdag 2022 afholdes på Centralværkstedet i Aarhus onsdag den 28. september.