20. april 2020

Corona Hjælpepakker - Generelt Historisk

Hjælpepakker udvides og justeres

Hjælpepakkerne bliver justeret og tilføjet nye tiltag. Det gælder 1) kompensation for faste omkostninger, 2) ordningen for selvstændige og freelancere, 3) ny ordning for freelancere med blandede A- og B-indkomster, 4) matchfacilitet i Vækstfonden, 5) eksport- og investeringspakke, 6) national platform i samarbejde med private crowdfundingplatforme, 7) løft af Innovationsfondens Innobooster-ordning, 8) ændring af seniorpræmie, 9) anciennitetstælling i dagpengesystemet, forlængelse af retten til sygedagpenge samt suspendering af G-dage.


Billede af Heidi Roger Martens

Heidi Roger Martens Chefkonsulent, cand.merc.aud.
uez@sfe.qx 4193 3165

Artiklen er oprindeligt skrevet af en anden medarbejder



Regeringen og alle Folketingets partier er enige om at udvide og justere en del af de hjælpepakker der er lanceret. 

Det gælder 1) kompensation for faste omkostninger, 2) ordningen for selvstændige og freelancere, 3) ny ordning for freelancere med blandede A- og B-indkomster, 4) matchfacilitet i Vækstfonden, eksport- og investeringspakke, 5) national platform i samarbejde med private crowdfundingplatforme, 6) løft af Innovationsfondens Innobooster-ordning, 7) ændring af seniorpræmie, 8) anciennitetstælling i dagpengesystemet, forlængelse af retten til sygedagpenge samt suspendering af G-dage.

Endvidere vil regeringen og arbejdsmarkedets parter indlede drøftelser om en forlængelse af lønkompensationsordningen.

Der er endvidere indgået aftale om at øge likviditeten til erhvervslivet via fire tiltag;  tilbagebetaling af moms som et lån, skattekontoen vil frem til 1. april 2021 være uden loft, betalingsfristen for lønsumsafgift udskydes og fremrykning af udbetaling af skattekredit vedrørende forskning og udvikling. Læs om disse tiltag.

1) Kompensationsordning for faste omkostninger

Kompensationsordningen udvides med 1 måned, det vil sige fra 9. juni til og med 8. juli. 

Kravet om omsætningsnedgang sættes ned til 35 pct. Det vil sige at virksomheder med en forventet omsætningsnedgang på 35-60 pct. kan få kompenseret 25 pct. af deres faste omkostninger.

Grænsen for minimum faste omkostninger sættes ned fra 25.000 kr. til 12.500 kr. for en tremåneders periode for at kunne få kompensation. 

Virksomhederne kan nu maksimalt få udbetalt 110 mio. kr. i kompensation.

Virksomheder med underskud kan, hvis der er ekstraordinære omstændigheder til grund for underskuddet, anvende en anden referenceperiode for underskuddet end 2019.

Virksomheder med base i skattely i henhold til EU’s retningslinjer kan ikke modtage kompensation i det omfang det er muligt at afskære dem efter EU-retten og eventuelle andre internationale forpligtelser. Det gælder for virksomheder, der søger om kompensation efter forlængelsen af ordningen.

Virksomheder skal på tro og love erklære, at virksomhederne ikke vil udbetale udbytte eller foretage aktietilbagekøb for regnskabsårene 2020 og 2021. 

Denne betingelse gælder for virksomheder, der modtager mere end 60 mio. kr. i kompensation i 2020.

Læs hele vores artikel om ændringerne til ordningen.

2) Ordningen for selvstændige og freelancere

Ordningen for selvstændige og freelancere forlænges og udvides.

Den midlertidige kompensationsordning til selvstændige og freelancere forlænges med én måned, så ordningen er gældende fra den 9. marts 2020 til og med den 8. juli 2020.

Kompensationsgraden for de selvstændige og freelancere forhøjes til 90 pct. af omsætnings- eller B-indkomsttabet. 

Kompensationsgraden for de selvstændige og freelancere, der har forbud mod at holde åbent, forhøjes fra de nuværende 75 pct. til 100 pct. af omsætnings- eller B-indkomsttabet.

Endvidere udvides ordningen, så selvstændige med maksimalt 25 fuldtidsansatte kan søge om støtte i kompensationsordningen.

Læs hele vores artikel om ændringerne til ordningen.

3) Ny ordning for freelancere med blandede A- og B-indkomster

Ny kompensationsordning for freelancere mv. med både A- og B-indkomst. Det ser umiddelbart ud som om, at det er den tidligere annoncerede hjælpepakke for udøvende kunstnere, der er blevet justeret. 

Ordningen er for freelancere mv. med både A- og B-indkomster, der forventer at opleve A- og B-indkomsttab på minimum 30 pct.

Freelanceren mv. skal have haft en samlet A- og B-indkomst samt skattepligtigt overskud fra selvstændig virksomhed på mindst i alt 10.000 kr. i gennemsnit pr. måned i det seneste år. 

Freelanceren mv. kan få kompensation for op til 90 pct. af deres forventede A- og B-indkomsttab i perioden sammenlignet med den tilsvarende periode i forudgående år, dog maksimalt 20.000 kr. pr. måned.

Freelanceren mv. må ikke være berettigede til dagpenge mv. eller modtage offentlige ydelser.

Læs hele vores artikel om ordningen.

4) Hjælpepakke til iværksættere og vækstvirksomheder via Vækstfonden

Nyt tiltag til kriseramte iværksættere og vækstvirksomheder er matchfinansieringstiltag og egenkapitalfinansiering i Vækstfonden.

Matchfinansieringsordning målrettet iværksætterne i de tidligere faser betyder, at Vækstfonden kan finansiere mellem 75 pct. og 100 pct. af finansieringerne med lån.

Vækstfonden kan dermed som minimum tilbyde 1:3-matching og for nogle virksomhedstyper tilbyde fuld statslig finansiering. 

Matchfinansieringsordning målrettet venturevirksomheder betyder, at Vækstfonden kan medfinansiere op til 75 pct. af finansieringerne med lån. Vækstfonden kan dermed som minimum kan tilbyde 1:3-matching, hvilket betyder at der vil være forudsætning om en vis medfinansiering i form af egenkapital eller lånefinansiering fra private investorer.

Vækstfonden har fået tilført 1,2 mia. kr. til at investere både direkte i virksomheder og via fonde som egenkapitalfinansiering. 

Muligheden for at Vækstfonden kan investere yderligere skal bidrage til at fylde huller i markedet, opstået som følge af manglende investeringer fra de private investorer. 

5) Eksport- og investeringspakke

Der etableres en statslig garantidækning til virksomhedernes handel og eksport, idet de private kreditforsikringsselskaber har meddelt, at de forventer at trække en væsentlig del af deres forsikringskapacitet tilbage.

Et fravær af kreditforsikring vil i virksomhedernes nuværende likviditetssituation være en stor udfordring.

Derfor oprettes der en midlertidig statslig garantidækning til virksomhedernes handel og eksport, hvor staten påtager sig en del af kreditforsikringsselskabers risiko for tab på forsikringer tegnet i 2020.

Ordningen skal statsstøttegodkendes, men da Tyskland har fået godkendt en tilsvarende model, forventes  en hurtig statsstøttegodkendelse i EU. 

Ordningen bliver administreret i EKF Danmarks Eksportkredit.

Endvidere fordobles Udenrigsministeriets eksportfremmebevilling i 2021. 

Læs hele vores artikel om eksport- og investeringspakken.

6) National platform i samarbejde med private crowdfundingplatforme

Regeringen og aftaleparterne ønsker at etablere en national platform i samarbejde med private crowdfundingplatforme. Den nationale platform skal gøre det lettere at rejse donationer og rewardbaserede bidrag via crowdfunding. 

Platformen etableres som en midlertidig løsning indtil udgangen af 2020. Rammerne for etablering af en national platform vil skulle undersøges nærmere, herunder hvordan der sikres et effektivt samspil med de eksisterende private platforme, der ikke på sigt fører til uhensigtsmæssig konkurrence. 
Der afsættes 10 mio. kr. til udvikling og drift af platformen.

7) Løft af Innovationsfondens Innobooster-ordning

Der afsættes 350 mio. kr. til et ekstraordinært løft af Innovationsfondens Innobooster-ordning i 2020.

Midlerne skal gå til at understøtte innovationsprojekter i små og mellemstore virksomheder samt iværksættervirksomheder.

8) Ændring af seniorpræmie

Der etableres et nyt midlertidigt timekrav på 1.040 timer årligt for optjening af seniorpræmie for personer, som er i gang med optjening af seniorpræmie i hele friperioden fra 1. marts til og med 30. juni 2020. 

Det betyder, at timekravet for optjening af seniorpræmie på 1.560 timers beskæftigelse over 12 måneder vil blive nedsat svarende til 4 måneder. 

Timekravet vedrører optjening af seniorpræmie for første år efter folkepensionsalderen for personer født 1. halvår af 1954. 

9) Anciennitetstælling i dagpengesystemet, forlængelse af retten til sygedagpenge samt suspendering af G-dage.

Det er besluttet at forlænge suspendering af anciennitetstælling i dagpengesystemet, forlænge ordningen vedr. midlertidig forlængelse af retten til sygedagpenge samt forlænge af suspendering af G-dage

Suspenderingen af anciennitetstællingen i dagpengeperioden forlænges med én måned frem til og med den 30. juni 2020.

Målgruppen for den midlertidig forlængelse af retten til sygedagpenge udvides, så det sikres, at ingen sygedagpengemodtagere skal overgå til jobafklaringsforløb til og med den 30. juni 2020.

Den midlertidige suspendering af arbejdsgivernes betaling af dagpengegodtgørelse for 1. og 2. ledighedsdag (G-dage) for medlemmer af en arbejdsløshedskasse, forlænges med én måned frem til og med 30. juni 2020, når medlemmet bliver omfattet af en arbejdsfordeling eller hjemsendelse, 

Hensigten er således at undgå, at ledige står uden indtægt de to første ledighedsdage, hvis de rammes af mindsteudbetalingsreglen samtidig med, at de ikke kan få udbetalt G-dage.

Læs hele vores artikel om forlængelse af offentlige ydelser.

Læs mere
Læs aftaleteksten

Læs faktaarket

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber