Momssvindel i verdens mindst korrupte land

DebatUgens kommentar, 28. januar

Danmark topper for fjerde år i træk listen over verdens mindst korrupte lande med hæderlige borgere og ubestikkelige embedsmænd. Det fremgår af et nyt korruptionsindeks fra den uafhængige internationale organisation, Transparency International, der har til formål at bekæmpe korruption og bestikkelse.

Der er imidlertid malurt i bægeret. Midt i glæden over den fornemme placering kunne DR i denne uge afsløre systematisk momssvindel, som ikke alene koster statskassen millioner af kroner, men hvor de implicerede også mistænkes for at have forbindelser til terrormiljøet.

Ifølge internationale momseksperter skyldes svindlen, at det nuværende momssystem, hvor virksomhederne selv har ansvaret for at indberette moms på importerede varer, er forældet. Det fungerer ikke i en global økonomi, lyder kritikken. I Danmark er der gennem de senere år sket en udvikling, hvor bl.a. kapitalkravene til nye selskaber er lempet betydeligt, således at man i dag kan etablere et selskab for blot en krone. Hertil kommer lempelserne i revisionspligten, således at mindst syv ud af ti virksomheder i dag kan vælge revisor fra og dermed også fravælge revisors kontrol med deres skatteopgørelse og -indberetning. 

Politikere fra begge sider af Folketingssalen er oprørte - og med rette. Det er helt uacceptable aktiviteter, og regningen havner i sidste ende hos skatteyderne og heriblandt de lovlydige virksomheder med orden i papirerne.

Det er naturligvis ikke en holdbar situation, at der svindles systematisk med momsindberetningerne, og det kalder på handling - fra myndighedernes og politikernes side. Der er ikke tvivl om, at mere gammeldags skattekontrol er præventivt. Bevidstheden om, at der er en risiko for, at Skat møder op på kontrolbesøg har en forebyggende effekt. Men ny teknologi rummer også mulighed for mere effektiv kontrol på tværs af bl.a. Erhvervsstyrelsen og Skat.

Men det er klart, at mere offentlig kontrol koster flere ressourcer. Derfor burde politikerne overveje i højere grad at læne sig op ad den forebyggende rolle revisorerne spiller i forhold til skattekontrollen og belønne de virksomheder, der har et revideret regnskab. I forbindelse med revisionen af virksomhedernes regnskaber skal revisor blandt andet gøre opmærksom, hvis revisor opdager overtrædelser af skatte- eller afgiftsreglerne. Den kontrol, der sker i forbindelse med revisionen, er samfundsøkonomisk langt mere effektiv end myndighedernes opklarende kontrol.

Et er muligheden for at blive opdaget. Et andet element er straffen, når svindlere bliver taget med fingrene i momskassen. Her bør det ovevejes, om hammeren falder hårdt nok ved omfattende svindel.

Men uanset, hvor meget konsekvensen skærpes, så er bundlinjen, at fravalg af revisor og manglende ressourcer til offentlig kontrol gør det lettere at snyde. At dette sker – og for store beløb - understreges af DR’s udsendelser. Det er ikke acceptabelt. Derfor bør man finde en løsning, der kan dæmme op for problemet, og det vil FSR – danske revisorer gerne bidrage til.

Kontakt

  • Charlotte Jepsen

    Administrerende direktør

    3369 1098
    4193 3198