07. december 2017

Ugens kommentar 2017

Bliv klar til statussæson 2018

Kommentar, 7. december


Charlotte Jepsen Administrerende direktør
pow@sfe.qx 4193 3198Foreningen har netop udsendt den årlige faglige opdatering. Den giver et overblik over de mange ændringer i regler og praksis, som det er vigtigt at kende, inden statussæsonen går i gang.

Og det forgangne år har budt på store ændringer, som har betydning både fagligt og forretningsmæssigt.

De nye regler om persondata har ikke bare betydning for kundernes forretning, de har også betydning for revisorforretningen. Vi ved fra den digitaliseringssurvey, vi gennemførte i regi af den nordiske revisorforening tidligere i år, at det er en udfordring for mange af vores medlemmer at håndtere data korrekt – både deres egne og kundernes data. I vores faglige opdatering findes både vejledning i behandling af personoplysninger, et værktøj til at komme omkring reglerne og en guide, når revisor selv er databehandler.

Det samme gælder hvidvaskområdet, hvor nye skærpede regler skal øge opmærksomheden om mistænkelige transaktioner. Selvom den finansielle sektor spiller en vigtig rolle i bekæmpelse af hvidvask, er der også situationer, hvor revisor skal være opmærksom, for eksempel ved stiftelse med aktiver, der er betalt kontant og i forbindelse med store gevinster på ejendomme. Myndighederne har udtrykt kritik af, at der er for få indberetninger fra revisorerne. Derfor har vi udarbejdet en vejledning med en række konkrete eksempler på mistænkelige transaktioner, som man med fordel kan orientere sig i. 

Revisorerne er offentlighedens tillidsrepræsentant og nyder stor tillid. Det forpligter. Kunderne har store forventninger til, at deres revisor hjælper dem med at overholde reglerne – den faglige opdatering giver et godt overblik, over hvad revisor skal være opmærksom på i forhold til kundernes forretning, når det gælder persondata, hvidvask og de klassiske områder som eksempelvis regnskab og erhvervsret.

Men 2017 har også bragt nye forretningsmuligheder til branchen. Udover at ny regulering som for eksempel persondata og hvidvask altid afstedkommer nye forretningsmuligheder for dem, der rådgiver, så har foreningen i regi af de faglige udvalg udviklet nye erklæringer, som kan danne basis for nye opgaver. Det gælder de nye erklæringer om offentlig revision, den ny persondataerklæring og det nye moms- og skattetjek, som er udarbejdet i samarbejde med SKAT, hvor vi har store forventninger til, at samarbejdet vil kunne danne skole for fremtidige samarbejder mellem offentlige myndigheder og revisorbranchen.

De afgørende nye forretningsmuligheder opstår imidlertid i og omkring ny teknologi. Teknologien ændrer vilkårene for at drive forretning. Enhver forandring rummer en mulighed for ny forretning, og i foreningen har vi lagt an til i det kommende år at have et massivt fokus på de muligheder, teknologien rummer for branchen. Det seneste nummer af vores medlemsmagasin, SIGNATUR, giver en række eksempler på de muligheder, den nye teknologi rummer Og vi begynder det nye år med et SMV-forum, hvor vi har inviteret den anerkendte professor Jan Damsgaard til at give en række konkrete bud på, hvad digitaliseringen betyder for revisorbranchen og dens kunder.

Medlemsfordele

Med et medlemsskab får du bl.a.

Et politisk talerør
Analyser og surveys
Rabat på kurser

Bliv medlem af FSR

Tilmeld dig nu