Hr. og fru Hansen er det mest søgte alternativ til bankerne

PressemeddelelseSiger banken nej, så vender iværksætterne og de mindre danske virksomheder sig mod venner og familie i jagten på finansiering, viser ny undersøgelse blandt danske revisorer. For at forebygge en finansieringstørke hos de små virksomheder foreslår FSR – danske revisorer, at familie, venner og andre investorer får nogle fordele.

AnalyseSMV

Hvilke alternative finansieringsformer ser du SMV-virksomheder søge mod?
Klik for større billede

I en ny undersøgelse fra FSR – danske revisorer vurderer hver tredje revisor, at de små og mellemstore virksomheder i høj grad søger mod alternativer til banker og kreditinstitutioner. Kun 2 pct. af revisorerne oplever slet ikke, at deres SMV-kunder søger mod alternative finansieringsformer. Hovedårsagen til søgningen mod alternativerne er ’Et afslag i banken’, lyder vurderingen fra lidt over halvdelen af revisorerne.

”Når banken siger nej, må virksomhederne se sig om efter alternativerne – og her er listen i Danmark fortsat relativt kort. Den mest brugte alternative finansieringsform er familie og venner – altså hr og fru Hansen,” siger Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør hos FSR – danske revisorer og fortsætter:

”Men incitamenterne for Hr. og Fru Hansen og andre investorer til at investere i nye og mindre virksomheder er forsvindende små, og det bør vi ændre på, hvis vi vil have en stærk underskov af små virksomheder."

Familie og venner skal have fordele
FSR – danske revisorer foreslår på baggrund af revisorernes udmeldinger, at man politisk indfører et investorfradrag.

”Guleroden skal være større, hvis hr og fru Hansen skal satse sparepengene på vækst i mindre danske virksomheder. Derfor foreslår vi et investorfradrag målrettet privatpersoner og professionelle, der skal bidrage til at løsne op for finansieringsproblemerne i de mindre virksomheder. Lignende ordninger har været indført med stor succes i Storbritannien,” siger Tom Vile Jensen.

I Storbritannien er der etableret to investeringsmuligheder: Enterprise Investment Scheme, hvor der kan fradrages 30 pct. i indkomstskatten af udgifter til køb af unoterede aktier. Med en tilhørende grænse på £ 1 mio. årligt. Ordningen er målrettet virksomheder med færre end 250 ansatte og aktiver for højst £ 15 mio.

Det andet program Seed Enterprise Investment Scheme er målrettet de mindste iværksætter-virksomheder, som også er særligt risikofyldte. Her gives fradrag i indkomstskatten på 50 pct. og med en grænse på £100.000.

Crowdfunding får stadig større opmærksomhed
Sammen med familie og venner samt lån fra private långivere – eksempelvis business angels, så ligger også Vækstfonden i toppen af revisorernes liste over, hvilke alternative finansieringsformer de oplever søgning mod.
Lidt længere nede på listen ses crowdfunding, en finansieringsform der fortsat får mere interesse fra virksomhederne. En tredjedel af revisorerne har SMV-kunder, der har overvejet at søge finansiering via crowdfunding, mens lige under 10 pct. af revisorerne har SMV-kunder, der har søgt finansiering via crowdfunding.

”Crowdfunding samt familie og venner har det fællestræk, at det primært er ganske almindelige danskere, som kommer med pengene til virksomhederne. Det er dog ikke uden risici, og den nuværende lovgivning giver ikke den store hjælp til fru Hansen, når hun vil investere i mindre danske virksomheder. Set fra vores side, er der derfor ikke tvivl om, at man bør se på mulighederne for at styrke incitamenterne til at investere i virksomhederne,” siger Tom Vile Jensen.

Læs hele analysen:

 

Om crowdfunding
Der findes flere typer af crowdfunding.

Crowdlending
Flere private ”puljer” penge, som lånes til virksomheder via en crowdfunding-platform

Rewardbased crowdfunding
En virksomhed sælger deres produkt (måske allerede i idé- /udviklingsfasen) via en crowdfundingplatform og skaffer således finansiering

Equity crowdfunding
Formidling af egenkapital

I Danmark synes søgningen at være størst mod crowdlending og rewardbaseret crowdfunding.