SMV'ers digitalisering går i stå

DebatBørsen, 29. januar 2018: Regeringen har varslet, at den kommer med en strategi for Danmarks digitale vækst i begyndelsen af 2018.

FSR i medierneDigitale regnskaberSMV

Indlægget er fra Børsen den 29. januar 2018
Af Charlotte Jepsen, adm. direktør i FSR – danske revisorer

Læs indlægget hos Børsen

Regeringen har varslet, at den kommer med en strategi for Danmarks digitale vækst i begyndelsen af 2018.

Her får vi et længe ventet bud på, hvordan regeringen vil sikre, at danske virksomheder høster gevinsterne af den digitale udvikling.

Udgangspunktet er stærkt. Danmark er et af de mest digitaliserede samfund i verden. Mange af vores største virksomheder er langt i bestræbelserne på at digitalisere processer og arbejdsgange.

Anderledes ser det desværre ud for vores mange små og mellemstore virksomheder (SMV'er). Her går den digitale udvikling langsommere, og nogle steder er den slet ikke kommet i gang. Det er bekymrende, fordi SMV'erne er fundamentet i dansk erhvervsliv.

Det er her, en stor del af fremtidens vækst og arbejdspladser bliver skabt. Derfor er vi nødt til at gøre SMV'ernes digitale transformation lettere, så de kan udvikle deres forretning til de nye tider.

I revisorbranchen har vi opstillet tre digitale pejlemærker, som regeringen kan lade sig inspirere af, og som vil understøtte den digitale udvikling og brug af data i de danske SMV'er.

For det første skal Danmarks unikke data om erhvervslivet sættes fri og bruges til at skabe udvikling i erhvervslivet.

Danmark har offentlige data i høj kvalitet, der frit ligger tilgængeligt på nettet, for eksempel regnskabsdata fra cvr-registeret, data fra Danmarks Statistik o.lign. datakilder, der, brugt rigtigt, er en potentiel guldgrube for virksomhederne.

For det andet skal alle offentlige data gøres tilgængelige i standardprogrammer, så det ikke kun er specialister med dyre specialprogrammer, der kan bruge dem.

SMV'er taber digitaliseringsræset
På den måde afskærer man jo SMV'erne fra at komme i gang. Et godt eksempel er regnskabsdata, der er frigivet i det elektroniske format XBRL. Her er data godt nok frigivet, men virksomhederne ved ikke, hvor de er. Og hvis de endelig finder data, kan de ikke bruge dem uden specialsoftware.

Den tredje - og måske vigtigste - opgave er at hjælpe SMV'erne til at udleve deres digitale ambitioner i en travl hverdag.

Mange SMV'er kender ikke mulighederne for digital oprustning, og de kender slet ikke de forskellige offentlige tilbud og datakilder, som de kan trække på.

Derfor foreslår vi en indsats, der hjælper SMV'erne til at forstå, hvordan de kan bruge data og digitale løsninger til at udvikle deres forretning.

Det kunne eksempelvis være via en kampagne, der sætter gang i SMV'ernes egne overvejelser om, hvordan de kommer i gang med online salg og markedsføring, digital bogføring og meget andet.

Den danske revisorbranche er den mest digitalt parate i Norden. Vi står klar med inspiration og løsninger til, hvordan regeringen kan hjælpe danske virksomheder til at klare sig i den digitale konkurrence og beskytte sig mod de nye risici, der desværre også følger med digitaliseringen.

Kontakt

  • Charlotte Jepsen

    Administrerende direktør

    3369 1098
    4193 3198