Ordforklaring på forkortelser inden for bæredygtighed

Begreberne inden for bæredygtighed er mange, og det kan være svært at danne sig et overblik over, hvad alle begreberne og deres forkortelser står for.


Vi har samlet et overblik over begreberne, og hvad forkortelserne dækker over, så det forhåbentlig bliver nemmere at finde rundt i de mange forkortelser fremadrettet.

Forkortelse 

Forklaring 

CSR 

Corporate Social Responsibility er betegnelsen for virksomheders samfundsansvar. Begrebet dækker både over ansvar for mennesker og planeten.  

ESG 

Environment, social og governance, der på dansk står for miljøforhold, sociale forhold og selskabsledelse, er den kategorisering som typisk anvendes på de mange forskellige bæredygtighedsforhold, som virksomheder arbejder med og rapporterer om. ”Environment” dækker bredt over miljø, klima og naturressourcer, ”Social” dækker bredt over personaleforhold, menneskerettigheder og samfundsmæssige forhold. ”Governance” dækker bredt over virksomhedens øverste ledelseslag, interne processer og systemer til styring af bæredygtighedsforhold og god forretningsetik, herunder bekæmpelse af korruption og forhold til forretningsforbindelser.  

NFRD 

Non-Financial Reporting Directive er EU’s direktiv for ikke-finansiel rapportering, der blev implementeret i årsregnskabsloven i § 99 a og som store og børsnoterede virksomheder har været underlagt siden 2014. CSRD træder i kraft i stedet for NFRD, og informationerne kaldes ikke længere for ikke-finansielle, men i stedet for bæredygtighedsinformationer.  

CSRD 

Corporate Sustainability Reporting Directive. EU-direktivet for rapportering om bæredygtighed har til formål at opnå samme standardisering og troværdighed omkring bæredygtighedsdata som for finansielle data. For at nå i mål er der i CSRD fremsat en række krav til virksomhedernes rapportering om bæredygtighed, der indbefatter virksomhedens aktiviteter både finansielt og ikke-finansielt i forhold til en lang række ESG-emner.  

ESRS 

European Sustainability Reporting Standards, der på dansk kaldes bæredygtighedsrapporteringsstandarderne eller kortere ESRS. ESRS består af 12 standarder, der senere vil blive suppleret med sektorspecifikke standarder, en obligatorisk standard for børsnoterede SMV’er og en frivillig standard for ikke-børsnoterede SMV’er. I de 12 standarder er der omkring 1.100 kvalitative og kvantitative datapunkter. Det vil ikke være alle datapunkter, der er relevante for en virksomhed at rapportere på. Hvilke datapunkter virksomheden skal rapportere på, baserer sig på en væsentlighedsanalyse. Nogle datapunkter vil dog være obligatoriske.  

EFRAG 

European Financial Reporting Advisory Group blev grundlagt I 2001 af Kommissionen for at agere i offentlighedens interesse. I 2022 fik EFRAG den nye rolle at give teknisk rådgivning i forhold til CSRD til Kommissionen. I den rolle udarbejder EFRAG udkast til ESRS. EFRAG har offentliggjort træningsvideoer til alle ESRS og forventes i løbet af 2023 at udsende en række vejledninger til brug af ESRS. 

UNGPs 

UN Guiding Principles for Business and Human Rights er principper, der fastlægger virksomhedernes ansvar for at respektere menneskerettighederne.   

OECD Guidelines 

OECD Guidelines for Multinational Enterprises er multilateralt aftalte og består af anbefalinger om ansvarlig virksomhedsførelse. 

Taksonomien 

EU taxonomy for sustainable activities, den såkaldte taksonomiforordning. Taksonomiforordningens formål er at etablere et klassificeringssystem, der kan inddele økonomiske aktiviteter efter, om de er klima- og miljømæssigt bæredygtige. Klassifikationen foretages efter nogle tekniske screeningskriterier, som Kommissionen udsender i delegerede forordninger. Taksonomiforordningen indeholder krav til oplysninger i årsrapporten om andelen af bæredygtig omsætning, investeringer og visse driftsomkostninger. Oplysningskravene gælder allerede for store børsnoterede virksomheder med mere end 500 medarbejdere og bliver gældende for øvrige CSRD-omfattede virksomheder samtidig med CSRD. 

SFDR 

The Sustainable Finance Disclosure Regulation, også kaldet disclosureforordningen, er et regelsæt fra EU til bæredygtig finansiering, der skal være med til at forbedre information om bæredygtighedsrelaterede oplysninger i sektoren for finansielle tjenesteydelser.  

CS3D 

Corporate Sustainability Due Diligence directive er endnu ikke vedtaget, men direktivet har til formål at fremme bæredygtig og ansvarlig virksomhedsadfærd gennem globale værdikæder. Due diligence-direktivet vil betyde, at virksomheder bliver forpligtet til at identificere og dernæst, hvor det er nødvendigt, at forebygge eller afbøde negative indvirkninger på menneskerettighederne og på miljøet.  

SDG 

Sustainability Development Goals, også kaldet Verdensmålene, udgør 17 mål. Verdensmålene forpligter FN’s medlemslande til at sætte kurs mod en bæredygtig udvikling for mennesker og planeten.  

GRI 

Global Reporting Initiative er et sæt internationale standarder for rapportering om bæredygtighed. Standarderne giver en struktur til rapportering om bæredygtighed, hvor formålet er gennemsigtighed i, hvordan virksomheder bidrager og arbejder mod at bidrage til bæredygtighed udvikling. Store dele af GRI-standarderne er anvendt som inspiration til indholdet af ESRS. 

ISAE 3000 

Andre erklæringsopgaver med sikkerhed end revision eller review af historiske finansielle oplysninger, der bliver brugt til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapportering. 

ISSA 5000  

International standard under udarbejdelse til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapportering. Standarden kommer til at omhandle erklæringer med både begrænset og høj grad af sikkerhed.  

ISSB 

The International Sustainability Standards Board udvikler globale standarder for bæredygtighedsrapportering med fokus på investorer og det finansielle markeds behov.  

TNFD 

Taskforce on Nature-related Financial Disclosures giver et værktøj til, hvordan virksomheder bør analysere og rapportere på naturrelaterede risici. Elementer af TNFD er anvendt som inspiration til ESRS. 

TCFD 

Task Force on Climate-Related Financial Disclosures har til formål at forbedre og øge rapporteringen af klimarelaterede finansielle informationer. Hovedprincipperne i TCFD er anvendt som inspiration til indholdet af ESRS. 

GHG 

Greenhouse Gas Protocol er et standardiseret globalt værktøj til, hvordan virksomheder kan måle deres emissioner af drivhusgasser igennem scope 1, 2 og 3. 

SBTi 

The Science Based Targets initiative anviser, hvordan virksomheder kan sætte videnskabeligt baserede mål for udledning af drivhusgasser.  

Del til: