17. juni 2021

Kommentaren

Historisk få godkendte revisorer

I denne uge lød der et opråb fra topcheferne i dansk erhvervsliv. Der er mangel på kvalificerede medarbejdere, og mange virksomheder må sige nej til nye ordrer. I revisorbranchen er der i øjeblikket en tilsvarende problemstilling.


I denne uge lød der et opråb fra topcheferne i dansk erhvervsliv. Der er mangel på kvalificerede medarbejdere, og mange virksomheder må sige nej til nye ordrer.

I revisorbranchen er der i øjeblikket en tilsvarende problemstilling. Kombinationen af et presset jobmarked og en historisk stor arbejdsmængde skærper kampen om talenterne, og et af de store revisionshuse har meldt ud, at man kommer til at takke nej til et antal kunder.

Situationen er opstået som følge af en historisk høj efterspørgsel efter revisorernes ydelser. Det går således forrygende godt i revisorbranchen, og især det seneste halvandet år har været en ekstraordinær travl periode. Omsætningen er historisk høj og antallet af fuldtidsbeskæftigede er det højeste i 10 år. Bagsiden af medaljen er imidlertid mangel på ressourcer, der betyder, at der trækkes meget hårdt på de mange dygtige medarbejdere, der arbejder i branchen i dag.

Udfordringen forstærkes af, at antallet af godkendte revisorer er det laveste i mange år. Antallet af godkendte revisorer er således faldet med 25 procent de seneste otte år. Fra 4.300 godkendte revisorer i 2012 til kun godt 3.200 i 2020, og udviklingen forventes at fortsætte i de kommende år. Det skyldes dels aldersfordelingen i branchen med seks ud af 10 godkendte revisorer, der er over 57 år. Dels at der kun uddannes lidt over et halvt hundrede godkendte revisorer om året mod omkring hundrede for 10 år siden.

Der er ingen tvivl om, at reformen af revisoreksamen i 2014 ikke levede op til forventningerne om flere kandidater. Formålet med at opsplitte eksamen i tre separate eksaminer, som skulle bestås hver især, var at øge beståelsesprocenten, ved at eksamensformen i højere grad kom til at ligne eksaminerne på de videregående uddannelser. Resultatet blev desværre det modsatte.

Nu er revisoreksamenen blevet ændret igen, så der er mere fokus på kerneopgaven og erklæringsarbejdet, uden at der slækkes på det faglige niveau. Og den skriftlige eksamen er igen samlet i én skriftlig prøve. Det er forventningen, at den nye revisoreksamen vil betyde, at flere kommer gennem nåleøjet fremover. Men der er ingen garanti, og vi vil tidligst se effekten om et par år.

I en tid, hvor politikerne for alvor har anerkendt revisorernes kerneydelser som en del af løsningen på samfundets problemer, kan det blive en udfordring, at der ikke er godkendte revisorer nok. Revisorbranchen er "people business". Derfor er det helt afgørende, at revisorbranchen tilføres yderligere kandidater og talent. Foreningen har i den forbindelse en vigtig oplysningsopgave på uddannelsesinstitutionerne, hvor det skal være synligt og klart for de studerende, hvilke muligheder en karriere i revisorbranchen rummer.

Ligesom de danske topchefer siger om rekrutteringssituationen i erhvervslivet, mangler revisorbranchen således også højtuddannede medarbejdere og godkendte revisorer i særdeleshed. Det særlige i revisorbranchen er, at traditionelle arbejdsmarkedsreformer ikke har samme effekt som på det generelle arbejdsmarked, og at det ikke er tilstrækkeligt at håndplukke de dygtige kandidater fra uddannelsesinstitutionerne. Der er et stykke vej fra universitetet og til at blive statsautoriseret revisor. Derfor ligger der et langt sejt træk foran branchen, og det er helt afhørende, at den nye revisoreksamen kan generere flere kandidater.    

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber