04. juni 2021

Nyheder og pressemeddelelser Pressemeddelelse

Revisorerne gør opmærksom på usikkerhed om fortsat drift

Ny analyse af FSR – danske revisorer viser, at landets revisorer gør opmærksom på væsentlig usikkerhed i selskaber før de går konkurs. Det er værdifuld viden for kreditorer og leverandører, som risikerer at blive efterladt med et økonomisk tab, hvis en samarbejdspartner går konkurs.


Billede af Anders Lau

Anders Lau Pressechef
nyn@sfe.qx 4193 9147



En konkurs kommer sjældent ud af det blå. Ofte vil et selskab have haft økonomiske problemer i en kortere eller længere periode før konkursen. Når revisorerne reviderer deres kunders årsregnskaber, vurderer de samtidig om selskabet kan fortsætte driften mindst 12 måneder efter balancedagen, eller om der er usikkerhed om den fortsatte drift af selskabet.

En ny analyse af revisorernes evner til at forudsige konkurser viser, at revisorerne havde påpeget usikkerhed om fortsat drift i regnskaberne hos to ud af tre af de selskaber (63 pct.), der gik under konkurs indenfor et år efter balancedatoen.  Revisorernes vurdering er således med til at give kreditorer og leverandører værdifuld viden, som de kan handle på og dermed minimere eller helt undgå økonomiske tab.

Analysen, som er udarbejdet af FSR – danske revisorer, baserer sig på regnskabsdata fra Experian og Bisnode for de ca. 4.000 selskaber, der blev taget under konkurs i 2018.

Fremhævelser og modifikationer om fortsat drift i selskaber under konkursbehandling i 2018 - i forhold til kontrolgruppe 1 og 2 (pct.)

Anm.: Opgørelsen viser andelen af regnskaber med en fremhævelser og modifikation af konklusionen omkring den fortsatte drift.

Kilde: Data fra Experian og bearbejdet af FSR – danske revisorer.

 

Revisorerne rammer plet

I analysen undersøges det også, hvor nøjagtige revisorerne er i deres vurdering af selskabers risiko for at gå under konkurs.

Mens revisorerne skal vurdere usikkerhed om fortsat drift mindst 12 måneder efter balancedatoen (63 pct.), forventes det som udgangspunkt ikke, at de vurderer evnen til fortsat drift mere end ét år efter balancedatoen.

Alligevel gjorde revisorerne opmærksom på usikkerhed om fortsat drift i 43 pct. af de selskaber, der gik under konkurs mere end ét år efter balancedatoen (se figur).

I selskaber der ikke gik under konkurs i 2018, men som ikke desto mindre havde skrantende økonomi, der ligner de konkursramte selskabers økonomi, var det kun i 27 pct. af regnskaberne, at revisorerne havde gjort opmærksom på problemer med fortsat drift.

Resultatet af analysen bekræfter i følge Charlotte Jepsen, administrerende direktør i FSR – danske revisorer, at revisorerne har en god vurdering af deres kunders overlevelseschancer ét år frem.

”Undersøgelsen viser, at revisorerne generelt er gode til at gøre opmærksomme på, om et selskab er i risiko for at gå konkurs. Det er vigtig viden for de kreditorer, leverandører, myndigheder og andre, der har penge til gode i selskabet”, siger Charlotte Jepsen og fortsætter ”Derfor har det samfundsmæssig stor værdi, at en del af selskaberne har pligt til at have en revisionspåtegning på deres regnskab”.

Vigtig information går tabt

Det er kun, når selskaberne får en erklæring med sikkerhed på regnskabet, at revisorerne har mulighed for at gøre opmærksom på, at der er usikkerhed om selskabernes overlevelse i ét år frem. Og da andelen falder som følge af lempelser i revisionspligten, går flere og flere brugere af regnskaberne glip af vigtig information. I 2016 havde 79 pct. af de selskaber, der gik under konkursen erklæring med sikkerhed på regnskabet. I 2018 er andelen faldet til 28 pct.

”Der er ingen tvivl om, at kreditorer, leverandører, myndigheder og andre brugere af regnskabsinformation mister viden om selskabernes økonomiske sundhedstilstand, når selskaberne fravælger en revisorerklæring på regnskabet. Det betyder, at der er større usikkerhed omkring långivning og kredit. I sidste ende kan det få betydning for villigheden til at finansiere selskabernes vækst og udvikling”, slutter Charlotte Jepsen.   

Læs hele analysen her

Om analysen

Analysen er udarbejdet af FSR – danske revisorer. Analysen baserer sig på regnskabsdata fra Experian og Bisnode for de ca. 4.000 selskaber, der gik under konkurs i 2018.

 

Selskaber med skrantende økonomi

Kontrolgruppen omfatter en population af selskaber, der på en række parametre, fx kreditrating, primært resultat, egenkapital mv., ligner grundpopulationen. Den afgørende forskel på selskaberne i de to grupper er, at kontrolgruppeselskaberne ikke gik under konkursbehandling i 2018.

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber